Platile directe catre fermieri, prelungite din nou

Platile directe catre fermieri, prelungite din nou


Termenul pentru plata subventiilor europene catre fermieri va fi prelungit pana la 30 septembrie, in conditiile in care nu s-au putut efectua toate platile pana la termenul-limita initial, 30 iunie, a declarat, joi, ministrul de resort, Achim Irimescu.

termen platiTermenul pentru plata subventiilor europene catre fermieri va fi prelungit pana la 30 septembrie, in conditiile in care nu s-au putut efectua toate platile pana la termenul-limita initial, 30 iunie, a declarat, joi, ministrul de resort, Achim Irimescu.
Nu am putut efectua toate platile directe pentru fermieri pana la 30 iunie. Ne vom incadra totusi in cerinta Comisiei Europene, potrivit careia, pentru a nu plati penalitati, trebuie efectuate 80% din plati pana la 30 iunie. Termenul se va amana pana la 30 septembrie pentru cei 100 sau 200 de fermieri cu probleme deosebite, care trebuie sa se rezolve pana atunci, a spus ministrul, prezent la o conferinta dedicata finantarilor europene.

El a amintit ca, potrivit reglementarilor europene, incepand cu 2020 nu se vor mai putea face plati directe fara cadastru.

In prezent, din cele 15 milioane de hectare (de terenuri agricole - n.r.), doar 3 milioane de hectare in extravilan sunt cadastrate, deci situatia este dezastruoasa, a subliniat Irimescu.

Romania a solicitat prelungirea termenului de plata a subventiilor europene din campania aferenta anului 2015, fara penalitati, in conditiile in care Comisia Europeana a anuntat in cursul lunii iunie ca statele membre pot solicita o astfel de prelungire pana la 15 octombrie 2016, fara penalizarea fermierilor, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, remis, miercuri, AGERPRES.

Am solicitat prelungirea, nu pentru a incetini ritmul in care se realizeaza platile, ci pentru a ne asigura ca nu vor exista penalizari pentru fermierii romani. Platile se realizeaza intru-un ritm alert, stim cat este de important pentru toti fermierii sa primeasca banii cat mai repede, a afirmat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, citat in comunicat.

In data de 13 iunie, seful MADR declara pentru AGERPRES ca termenul pentru finalizarea platilor directe catre agricultori va fi prelungit cu cel mult o luna peste termenul initial de 30 iunie, in urma adoptarii deciziei la nivel european privind noul termen limita de 15 octombrie.



Poti fi interesat si de