Romania va exporta lucerna in China in curand


Romania va putea exporta lucerna in China dupa finalizarea certificatului fitosanitar impreuna cu expertii Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza, care se afla, incepand de miercuri, 29 iunie, intr-o misiune de audit in tara noastra.

lucerna chinaRomania va putea exporta lucerna in China dupa finalizarea certificatului fitosanitar impreuna cu expertii Administratiei Generale pentru Controlul Calitatii, Inspectiei si Carantinei (AQSIQ) din Republica Populara Chineza, care se afla, incepand de miercuri, 29 iunie, intr-o misiune de audit in tara noastra.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii remis AGERPRES, delegatia a fost primita de ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Mihai Ponea, si de directorul general al Autoritatii Nationale Fitosanitare (ANF), Doina Baiculescu.

Seful MADR si-a exprimat convingerea ca aceasta intalnire va contribui la dezvoltarea relatiilor bilaterale traditionale dintre cele doua tari si a avansat catre partea chineza propunerea de a extinde perioada de un an in care se poate exporta la o perioada de doi ani si de a accelera formalitatile pentru exportul lucernei.

Sper ca in cel mai scurt timp sa reusim sa permitem importatorilor chinezi sa preia din Romania produse de cea mai buna calitate si sa gasim cele mai bune solutii pentru a intensifica schimburile comerciale dintre cele doua parti, a afirmat ministrul Achim Irimescu in cadrul intalnirii.

Totodata, vicepresedintele ANSVSA a subliniat ca pana la finalul vizitei expertilor chinezi ar putea fi agreata lista de cerinte si conditii obligatorii ce vor fi incluse in protocolul care va sta la baza proiectului de certificat fitosanitar pentru lucerna destinata exportului in China.

Ne-am dori ca la finalul vizitei sa agream lista de cerinte si conditii obligatorii care vor fi incluse in protocolul in baza caruia va fi elaborat proiectul de certificat fitosanitar pentru lucerna destinata exportului in China si, totodata, sa derulam discutarea celorlalte subiecte aflate negociere in acelasi ritm alert, a completat Mihai Ponea.

Vizita expertilor chinezi este urmarea demersurilor intreprinse de ANSVSA, incepand cu luna septembrie 2014, cand a fost transmisa solicitarea oficiala privind inceperea negocierilor pentru exportul de lucerna furajera.

Cu ocazia intalnirii bilaterale AQSIQ -ANSVSA care a avut loc la Ningbo, in marja Conferintei ministrilor economiei si comertului 16+1, delegatia ANSVSA a solicitat trimiterea cu celeritate a unei misiuni pentru evaluarea unitatilor din Romania care doresc sa exporte lucerna furajera.

Pe agenda misiunii oficiale, care se va finaliza pe data de 6 iulie, figureaza vizite la Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara si la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor, din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetul Braila.

Vizita expertilor chinezi are scopul de a evalua capacitatea analitica a Autoritatii in ceea ce priveste furajele si modul in care sunt aplicate, la nivel central si teritorial, toate masurile prevazute de reglementarile legislatiei comunitare, precum si cerintele AQSIQ.

De asemenea, vor fi vizitate si unitati de productie lucerna din judetele: Braila, Olt, Teleorman si Calarasi, care si-au manifestat interesul si au aplicat pentru exportul de lucerna in Republica Populara Chineza.

Romania exporta in Republica Populara Chineza carne de porc, material seminal provenit de la bovine si miere. Potrivit MADR, Romania a demarat negocieri pentru exportul in Republica Populara Chineza de produse din carne de porc, carne de oaie si de pasare, lapte si produse lactate, porumb si venin de vipera.



Poti fi interesat si de