A fost lansat ghidul de accesare a fondurilor UE direct de la Bruxelles

A fost lansat ghidul de accesare a fondurilor UE direct de la Bruxelles


Europarlamentarii Cristian Busoi si Mihai Turcanu au lansat, luni, un ghid pentru accesarea de fonduri europene direct de la Bruxelles de catre cetatenii romani sau entitati publice sau private din Romania.

ghid fonduriEuroparlamentarii Cristian Busoi si Mihai Turcanu au lansat, luni, un ghid pentru accesarea de fonduri europene direct de la Bruxelles de catre cetatenii romani sau entitati publice sau private din Romania.
Am adunat intr-un ghid, intr-o brosura, care sper sa fie utila ONG-urilor, agentilor economici, institutiilor din administratia publica, altor beneficiari ai fondurilor europene, informatii despre cum se pot accesa bani europeni direct de la Bruxelles, dincolo de axele de finantare si de programele pe care Romania le-a negociat cu UE si care vor fi accesate prin Ministerul Fondurilor Europene sau prin alte institutii din Romania. Exista oportunitati de a accesa fonduri europene direct de la Bruxelles in domeniul proiectelor de mediu, educatiei, sanatatii, protectiei consumatorului, IMM-urilor, ma refer la programul COSME, iar pentru universitati si institute de cercetare in domeniul cercetarii - marele program al UE Orizont 2020, a declarat Cristian Busoi la evenimentul de lansare a brosurii.

Europarlamentarul a precizat ca unele dintre finantari pot fi obtinute doar in parteneriate cu entitati similare din alte tari ale UE, iar altele pot fi obtinute prin cereri individuale. Ghidul contine si linkurile de unde se pot obtine si mai multe informatii si se pot descarca cererile de finantare.

Sper din tot sufletul ca in acest exercitiu financiar sa fie posibila accesarea mai multor proiecte europene direct de la Bruxelles, asa cum ar trebui ca in acest exercitiu financiar banii care sunt alocati Romaniei sa fie accesati intr-o proportie mult mai mare, sa nu mai fim in situatia rusinoasa de a da multi bani inapoi Bruxellesului pentru ca nu suntem in stare sa cheltuim bani care ne sunt pusi la dispozitie in mod gratuit, a declarat el.

Busoi a explicat ca proiectele accesate direct de la Bruxelles nu beneficiaza de fonduri rezervate exclusiv Romaniei.

Acolo intri in competitie cu proiecte din Germania, Italia, Marea Britanie, (...) ceea ce in mod clar ridica anumite dificultati suplimentare, dar sunt acolo multe oportunitati si trebuie promovate mai mult, mai ales ca avem deja experienta unui exercitiu financiar trecut, cel de pana-n 2014. (...) De exemplu, nu stiu in Romania foarte multe oportunitati pentru mass-media sau pentru cultura. Programul Erasmus +, de exemplu, care ofera posibilitatea mobilitatii studentilor, cadrelor didactice, profesorilor universitari, este unul unic. (...) La fel, in domeniul IMM-urilor. (...) Pe de-o parte, avantajul este ca te duci pe niste proiecte care altfel nu ar fi eligibile. Altul este ca sunt niste bani in plus fata de cei din Romania, ceea ce in opinia mea pot fi bineveniti pentru romani si pentru organizatiile din Romania, a aratat europarlamentarul.

La randul sau, Mihai Turcanu a spus ca ghidul se doreste a fi un instrument util pentru cetatenii romani intr-un moment dificil din punct de vedere al absorbtiei fondurilor europene, fiind structurat pe domenii si programe multianuale in ideea de a facilita identificarea liniei de finantare pe care cei interesati doresc sa o acceseze.

Ghidul acopera toate domeniile principale, educatia, sanatatea, agricultura, protectia consumatorului, inovarea, cercetarea, justitia, cultura si mediul. Toate capitolele concentreaza cele mai importante informatii, dupa care, in final, am sintetizat cei cinci pasi pentru deschiderea unui cont pe pagina Comisiei (Comisia Europeana - n.r.) pentru a incepe procedura de aplicare. Tin sa subliniez acest avantaj - Comisia Europeana a eliminat complet birocratia, iar aplicatiile sunt disponibile exclusiv online pentru acest tip de fonduri europene. Este un motiv in plus pentru ca romanii sa fie interesati de aceste fonduri, cu atat mai mult cu cat programele de finantare vizeaza domenii in care avem un potential imens, cum este cazul sectorului agricol, a declarat europarlamentarul.

Turcanu a subliniat ca, in materie de accesare de fonduri europene direct de la Bruxelles, autoritatile romane nu au derulat campanii de informare. Se inregistreaza in acest domeniu o lipsa de informare suficienta si aplicata, de la oportunitati si modalitati de accesare la procesul de selectie si realocare a fondurilor neutilizate, a mai declarat europarlamentarul.

Autorii proiectului au explicat ca ghidul, tiparit in 2.000 de exemplare, va fi distribuit in urmatoarele saptamani catre administratiile publice locale, ONG-uri, universitati si institute de cercetare din Romania.



Poti fi interesat si de