Culturile agricole, grav afectate de intemperii

Culturile agricole, grav afectate de intemperii


Directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Mures, Ioan Rus, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca in urma unei prime evaluari facute la principalii fermieri din comuna Cuci, lovita de o tornada duminica seara, culturile agricole sunt afectate intre 60 si 95%.

culturi agricoleDirectorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Mures, Ioan Rus, a declarat marti, pentru AGERPRES, ca in urma unei prime evaluari facute la principalii fermieri din comuna Cuci, lovita de o tornada duminica seara, culturile agricole sunt afectate intre 60 si 95%.

Am inceput evaluarea pagubelor la principalii fermieri din zona Cuci, in jur de 10 fermieri mai reprezentativi. Prima evaluare la porumb boabe, pe circa 85 de hectare procentul de afectare este intre 60% si 80%, la grauboabe pe 115 hectare procentul de afectare intre 40 si 60%, la floarea soarelui pe 25 de hectare, intre 85-90% afectata, la soia, pe 33 hectare, peste 70% afectata, rapita, circa 60 hectare - afectata 50%. La grau, in peste 80% din parcelele vegetate este culcat la pamant. Nu cred ca o sa isi mai revina, productia va fi injumatatita in cazul cel mai optimist, insa calitatea va fi de grau furajer, nu unul de consum. Asa cum vedem pana acum, in loc de 5-6.000 de kilograme la hectar fermierii vor face in jur de 2.500-3.000 kilograme la hectar, dar grau de calitate inferioara, a aratat Ioan Rus.

In ce priveste porumbul, Ioan Rus a spus ca cel mai afectat este cel aflat intr-un stadiu avansat de vegetatie, care se pare ca nu se mai poate recupera, si ca exista unele sperante acolo unde porumbul nu este foarte mare. De asemenea, din primele evaluari exista pagube insemnate la pomii fructiferi si la vita-de-vie.

Seful DADR Mures a spus ca evaluarile continua si cu restul producatorilor agricoli, iar toti cei afectati trebuie sa completeze un formular de instiintare de afectare a culturilor, apoi se vor face deplasari in teren.

Ioan Rus a aratat ca dintre cei 10 fermieri, doar unul are asigurare la culturile agricole, dar a afirmat ca mai sunt agricultori asigurati, insa trebuie verificate politele de asigurare, deoarece a intalnit cazuri in care anumite riscuri nu erau acoperite.

Am intalnit asigurari la sfecla de zahar, dar inca nu stim riscurile pentru care sunt asigurate culturile. Avem un caz de inundatii pe 10 hectare, iar acest risc nu era cuprins in polita de asigurare. Ar fi bine ca fermierii sa fie atenti la polite, ca sa cuprinda culturile si riscurile cele mai frecvente, a precizat seful DADR Mures.

Prefectul judetului Mures, Lucian Goga, a anuntat marti ca ultima evaluare arata ca in urma tornadei de duminica seara la Cuci si Dataseni au fost afectate 353 de acoperisuri ale locuintelor, 12 dintre acestea fiind distruse in totalitate.



Poti fi interesat si de