ANSVSA anunta controale pentru vara aceasta


Conducerea Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus structurilor teritoriale desfasurarea unor controale cu tematica specifica in zonele de agrement si in localitatile de interes turistic, odata cu inceperea sezonului estival, potrivit unui comunicat al institutiei, remis luni AGERPRES.

ansvsa controlConducerea Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus structurilor teritoriale desfasurarea unor controale cu tematica specifica in zonele de agrement si in localitatile de interes turistic, odata cu inceperea sezonului estival, potrivit unui comunicat al institutiei, remis luni AGERPRES.
In perioada 15 iunie - 31 august 2016, la nivelul fiecarei DSVSA judetene se vor constitui echipe de inspectori care vor desfasura controale oficiale in unitatile de vanzare cu amanuntul supuse inregistrarii si controlului sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.

Scopul actiunii este protejarea sanatatii consumatorilor, in contextul unei afluente mari de turisti si a cresterii rulajului de marfa pentru unitatile din industria alimentara din zonele de agrement si localitatile de interes turistic. Aceste controale oficiale vizeaza identificarea si retragerea de la comercializarea catre consumatorul final a produselor alimentare ce prezinta un risc pentru sanatatea publica.

In aceasta perioada, controalele ANSVSA vor viza conditiile de igiena in care functioneaza unitatile de alimentatie publica, pizzeriile, cantinele, unitatile tip catering, cofetariile, patiseriile, laboratoarele de cofetarie si patiserie, pensiunile turistice, unitatile de tip hipermarket si supermarket si magazinele alimentare, respectarea cerintele generale de igiena a alimentelor; respectarea cerintelor pentru inregistrarea sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor a unitatilor de vanzare cu amanuntul (unitatile de vanzare cu amanuntul trebuie sa desfasoare numai acele activitati pentru care detin documente de inregistrare sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor eliberate de DSVSA).

De asemenea, inspectorii vor verifica eligibilitatea materiilor prime, trasabilitatea materiilor prime, respectarea cerintelor de igiena privind manipularea, prepararea si depozitarea alimentelor, respectarea cerintelor de igiena privind expunerea si servirea alimentelor, implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP si a programelor de autocontrol.

In vederea eficientizarii acestor controale oficiale, DSVSA vor solicita sprijinul prefecturilor, in sensul ca Institutia Prefectului va dispune autoritatilor locale (primariilor) sa informeze DSVSA cu privire la perioadele in care se organizeaza anumite evenimente (targuri de vara, pelerinaje cu ocazia unor sarbatori religioase, zilele comunelor etc.), in vederea efectuarii unor controale oficiale pentru verificarea respectarii conditiilor de igiena la prepararea si servirea alimentelor.



Poti fi interesat si de