Focar de pesta porcina africana, la 10 km de Romania

Focar de pesta porcina africana, la 10 km de Romania


Autoritatile din Botosani au intrat in alerta, in urma depistarii unui focar de pesta porcina africana in Ucraina, la circa zece kilometri de granita de nord a judetului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu.

focar pestaAutoritatile din Botosani au intrat in alerta, in urma depistarii unui focar de pesta porcina africana in Ucraina, la circa zece kilometri de granita de nord a judetului, a declarat, joi, pentru AGERPRES, directorul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), Minodora Vasiliu.
Potrivit acesteia, alerta a fost declansata miercuri seara dupa ce la o ferma cu 700 de porci din Ucraina a fost inregistrata o mortalitate de 50 de animale.

E un pericol mai mare decat oricand, tinand cont de distanta foarte mica la care se afla ultimul focar la o ferma din Ucraina, la aproape zece kilometri de granita cu Botosaniul. Trebuie sa luam in considerare ca un porc mistret are un traseu de 30 de kilometri pe noapte, ceea ce inseamna ca riscul este maxim. Nu ne putem permite un astfel de risc pentru ca ne-ar aduce pagube economice foarte mari, nu doar la nivelul Botosaniului, ci si la nivelul intregii tari, a afirmat Vasiliu.

Oficialul DSVSA cere proprietarilor de animale ca, in momentul in care apare vreun semn clinic cu privire la aparitia pestei porcine africane, sa informeze de urgent medicul veterinar din zona pentru a lua masuri urgente si pentru a izola focarul.



Poti fi interesat si de