Recolta de grau de anul acesta, sub semnul intrebarii din cauza inundatiilor

Recolta de grau de anul acesta, sub semnul intrebarii din cauza inundatiilor


Ploile torentiale care au cazut in ultima perioada in Franta ar putea afecta recoltele celui mai mare producator de grau din Uniunea Europeana, insa conditiile meteo mai bune in alte tari precum Germania mentin in continuare sansele ca Europa Occidentala sa inregistreze o noua recolta consistenta de grau in acest an, informeaza Reuters.

recolta grauPloile torentiale care au cazut in ultima perioada in Franta ar putea afecta recoltele celui mai mare producator de grau din Uniunea Europeana, insa conditiile meteo mai bune in alte tari precum Germania mentin in continuare sansele ca Europa Occidentala sa inregistreze o noua recolta consistenta de grau in acest an, informeaza Reuters.

Luna trecuta, mai multi observatori si-au majorat estimarile referitoare la productia de grau a UE, iar Comisia Europeana prognoza la finele lunii mai o recolta de 145,1 milioane de tone. Cu toate acestea, inundatiile care au afectat in ultima saptamana sudul Parisului, una din principalele regiuni in care se cultiva grau in Franta, a pus noi presiuni asupra recoltelor afectate de amenintarea unei boli, ceea ce a dus cotatiile futures pe bursa Euronext la cel mai ridicat nivel din ultimele luni.

Cel mai mare impact asupra recoltelor ar putea veni de pe urma unei combinatii intre ploi si boala fusarium, a declarat Paul Gaffet de la firma de consultanta ODA Groupe. Aceasta firma si-a redus deja luna trecuta estimarile privind recolta de grau a Frantei din acest an cu un milion de tone pana la 38,3 milioane tone, si dupa ultimele ploi ar urma sa reduca din nou estimarile cu alte 1,5 milioane tone.

O alta firma franceza de consultanta, Agritel, estimeaza ca aproximativ un sfert din productia de grau a Frantei este in prezent in pericol din cauza bolii fusarium (fuzarioza n.r.) , care afecteaza calitatea si cantitatea recoltei de grau.

In schimb, in Germania, ploile torentiale au lovit sudul, dar au ocolit alte regiuni producatoare de cereale. Pe ansamblu, nu ma astept la un impact negativ din partea ploilor si ar putea fi chiar un element pozitiv in zonele unde solul nu retine umezeala. Regiunile din nordul Germaniei nu au avut de suferit de pe urma ploilor, a declarat un analist german.

Asociatia cooperativelor agricole din Germania a estimat ca in acest an recolta de grau va scadea cu 3,7% comparativ cu cea de anul trecut pana la 25,57 milioane de tone, unul dintre motive fiind si decizia fermierilor de a opta pentru cultivarea rapitei.

De asemenea, ploile de saptamana trecuta au ajutat culturile din zonele uscate din Polonia, a declarat Wojtek Sabaranski analist la Sparks Polska. Chiar si asa Sparks Polska si-a redus estimarile privind recolta de grau a Poloniei in 2016 pana la 10,7 milioane tone, de la aproximativ 11 milioane tone, ca urmare a secetei recente.



Poti fi interesat si de