Rusia va da din nou peste cap comertul pe plan international

Rusia va da din nou peste cap comertul pe plan international


Rusia spera ca in anul 2020 sa isi poata produce singura necesarul de lapte, carne si legume, a declarat ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, pentru cotidianul Vedomosti, informeaza Reuters.

rusia comertRusia spera ca in anul 2020 sa isi poata produce singura necesarul de lapte, carne si legume, a declarat ministrul rus al Agriculturii, Alexander Tkachev, pentru cotidianul Vedomosti, informeaza Reuters.
De asemenea, cu exceptia citricelor si a altor fructe exotice, majoritatea fructelor consumate vor fi cultivate in Rusia, a anuntat Alexander Tkachev cu ocazia reuniunii ministrilor Agriculturii din G20 care s-a desfasurat in China.

Ne-am propus o serie de obiective ambitioase. Productia noastra agricola a crescut cu 17% anul trecut comparativ cu 2014, depasind pentru prima data 76 miliarde de dolari. Avem o agricultura moderna si ferme care pot concura cu firmele occidentale, a spus Alexander Tkachev. Potrivit acestuia, cresterea productiei in domenii precum cereale si carnea de pui va permite Rusiei sa acopere necesarul intern si in acelasi timp sa isi majoreze exporturile. Tkachev a subliniat ca in ultimii 10 ani volumul exporturilor rusesti de cereale a crescut de aproape trei ori, ajungand la 30 milioane de tone, in timp ce productia de carne de pui a crescut cu trei ori.

Accentul pus de autoritatile ruse pe auto-suficienta vine intr-un moment de criza economica si de crestere a tensiunilor diplomatice intre Kremlin si alte state. Preturile produselor alimentare in Rusia au crescut semnificativ dupa ce Kremlinul a introdus un embargou pentru alimentele produse in tarile care au introdus sanctiuni Rusiei dupa anexarea Peninsulei Crimeea in 2014. La finele lunii trecute, premierul rus Dmitri Medvedev declara ca acest embargou ar putea fi prelungit pana la sfarsitul lui 2017.

Anul trecut, Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat o contractie de 3,7%, in timp ce deprecierea rublei a dus rata anuala a inflatiei la 12,9% iar salariul real al rusilor s-a contractat cu 9,5%. Potrivit datelor Nielsen Consumer Confidence Index, aproximativ 52% dintre rusi au trecut la produse alimentare mai ieftine din cauza inflatiei si a altor presiuni economice.



Poti fi interesat si de