Silozurile americane, umplute pana la refuz. Ce solutii au gasit fermierii

Silozurile americane, umplute pana la refuz. Ce solutii au gasit fermierii


Unii fermieri americani care vor incepe sa recolteze graul in luna iunie nu doar ca vor pierde bani, dar nici macar nu vor avea un spatiu adecvat in care sa il depoziteze, transmite Bloomberg. Silozurile americane au inca surplusuri de cereale de anul trecut.

silozuriUnii fermieri americani care vor incepe sa recolteze graul in luna iunie nu doar ca vor pierde bani, dar nici macar nu vor avea un spatiu adecvat in care sa il depoziteze, transmite Bloomberg. Silozurile americane au inca surplusuri de cereale de anul trecut.
Stocurile combinate de porumb, soia boabe, grau si sorg sunt la cel mai ridicat nivel de dupa 1988. In conditiile in care cererea incetineste, iar productia creste, spatiul de depozitare va deveni o problema, in special pentru graul care se recolteaza primul astfel ca unii fermieri vor fi nevoiti sa depoziteze graul in parcari sau cladiri dezafectate.

Va fi cea mai mare problema cu spatiul de depozitare din ultimii 30 de ani, avertizeaza Michael O'Dea, consultant la firma INTL FCStone Inc. din Kansas City.

Chiar daca fermierii americani au crescut spatiile de depozitare in ultimii ani, au fost depasiti totusi de surplusurile mondiale de cereale si dolarul puternic. Daca odata SUA erau cel mai mare exportator mondial de grau, in ultimele 12 luni livrarile SUA au coborat la cel mai scazut nivel de dupa 1972. In plus, supraoferta mondiala se va agrava, Consiliul International al Cerealelor estimand ca in sezonul care se va incheia in luna iunie 2017 diferenta dintre oferta mondiala, incluzand productia si stocurile, si consumul mondial va inregistra cel mai mare decalaj.

Graul de iarna recoltat in lunile iunie si iulie in zona de campie a SUA este prima mare recolta de cereale care ajunge in fiecare an in silozuri, in timp ce porumbul si soia boabe sunt recoltate in septembrie si octombrie. Depozitarea cerealelor pe teren nu este ceva neobisnuit, dar fara o podea impermeabila si o forma de acoperis exista riscul ca recolta sa fie afectata de daunatori sau umezeala.

Insa, in conditiile in care exista atat de mult grau ramas de anul trecut, fermierii americani vor depasi capacitatile locale de stocare cu cel putin 15%, a declarat Troy Presley, comerciant de cereale la firma Comark Grain Marketing LLC din Cheney, Kansas. Va fi foarte greu de gasit spatiu de stocare in acest an. Fermierii au vandut cea mai mica cantitate de grau cu livrare dupa recolta din ultimii 10 ani, ceea ce va agrava criza spatiului de stocare, sustine Troy Presley.

Departamentul american al Agriculturii estima la inceputul lunii mai ca productia de grau de iarna va creste in acest an cu 4,3% pana la 863 milioane busheli. Insa Michael O'Dea, consultant la firma INTL FCStone Inc. din Kansas City, apreciaza ca recolta ar putea chiar sa treaca de 900 milioane busheli avand in vedere ploile care au cazut in luna aprilie si tratamentele cu erbicide efectuate de fermieri.



Poti fi interesat si de