Procesul de evaluare a doua masuri din PNDR, suspendat

Procesul de evaluare a doua masuri din PNDR, suspendat


Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale primeste, in prezent, proiecte de investitii pentru opt masuri din PNDR 2014-2020, suspendand doar evaluarea proiectelor de infrastructura agricola si rutiera pentru a verifica desfasurarea procesului de depunere, a anuntat AFIR.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Ruraleevaluare pndr primeste, in prezent, proiecte de investitii pentru opt masuri din PNDR 2014-2020, suspendand doar evaluarea proiectelor de infrastructura agricola si rutiera pentru a verifica desfasurarea procesului de depunere, a anuntat AFIR.
Precizam ca niciuna dintre sesiunile deschise pana in acest moment, care au inca fonduri disponibile neangajate prin propuneri de proiecte de investitii depuse pe site-ul AFIR de catre potentiali beneficiari, nu au fost inchise, precizeaza AFIR intr-un comunicat remis AGERPRES.

Astfel, AFIR primeste in acest moment proiecte de investitii pentru urmatoarele submasuri: 4.1 - Investitii in exploatatii agricole, 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri, 6.3 - Dezvoltarea fermelor mici, 4.1a - Sprijin pentru investitii in exploatatii pomicole, 4.2a - Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul pomicoli, 4.2 - Sprijin pentru investitii in procesarea /marketingul produselor din sectorul agricol, 7.2 - componenta de Infrastructura apa/apa uzata, inclusiv zona montana si componenta privind Infrastructura educationala, inclusiv cea din zona montana, 7.6 - Investitii asociate cu protejarea patrimoniului cultural.

Agentia a suspendat vineri procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru finantare prin PNDR pentru Submasurile 4.3a - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice - componenta de infrastructura de acces agricola si 7.2 - Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica - componenta de infrastructura rutiera.

Procedura de evaluare a fost suspendata pentru a se verifica desfasurarea procesului de depunere a proiectelor pe cele doua componente. Verificarile se fac in paralel atat de catre AFIR, prin directiile proprii cu atributii in domeniu, cat si de Corpul de Control al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale, mentioneaza AFIR.

Aceasta masura a fost luata in urma sesizarilor formulate de catre solicitantii care nu au reusit sa depuna proiectele de investitii pregatite si are ca scop asigurarea unui proces echitabil de implementare al PNDR 2014 - 2020.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a trimis Corpul de Control al ministerului la AFIR pentru verificarea sistemului de depunere online a proiectelor, in conditiile in care au existat reclamatii referitoare la blocarea rapida a acestuia, dupa deschiderea sesiunii in data de 25 mai.

Am decis sa trimit luni dimineata Corpul de control la AFIR pentru ca au venit reclamatii din partea potentialilor beneficiari, care au vrut sa introduca proiecte in sistem, insa acesta s-a blocat foarte rapid, iar fondurile s-au epuizat. Sesiunea de evaluare a proiectelor se suspenda pana la finalizarea anchetei si clarificarea acestei situatii, a declarat pentru AGERPRES, Achim Irimescu.

AFIR a anuntat in data de 25 mai ca fondurile pentru infrastructura de acces agricola s-au epuizat in sase minute de la deschiderea sesiunii, in acest interval fiind depuse 25 de proiecte in valoare de 24,44 milioane de euro.

Cele mai multe proiecte au fost depuse in judetele Bistrita Nasaud, Cluj, Dolj, Satu Mare si Timis.

Pentru sesiunea 25 mai - 31 octombrie 2016, submasura 4.3 A - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice, beneficia de o alocare de 20 milioane de euro.

De asemenea, AFIR a anuntat ca si alocarile financiare pentru Submasura 7.2 - Investitii in crearea si modernizarea infrastructurii de baza la scara mica, componentele de infrastructura rutiera din zona montana si non-montana, aferenta sesiunii anuale 2016, au fost epuizate.

Astfel, de la deschiderea sesiunii din data de 25 mai 2016, ora 9,00, au fost depuse 46 de proiecte in valoare de 45 milioane de euro pentru infrastructura rutiera din zona montana si 107 proiecte, cu valoarea de 105,8 milioane de euro in celelalte zone. Cele mai multe proiecte au fost depuse in judetele Cluj, Bistrita Nasaud si Neamt, pentru zona montana, si in Cluj, Timis si Bacau pentru restul teritoriului.



Poti fi interesat si de