Sindicalistii din agricultura si-au strigat nemultumirile in fata Cotroceniului

Sindicalistii din agricultura si-au strigat nemultumirile in fata Cotroceniului


Peste 50 de membri ai sindicatelor afiliate Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, au protestat in fata Palatului Cotroceni de Blocul National Sindical, fiind nemultumiti de lipsa unor politici pentru sectorul agricol si de subfinantarea sectorului in ansamblul sau.

sindicalisti agriculturaPeste 50 de membri ai sindicatelor afiliate Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, au protestat in fata Palatului Cotroceni de Blocul National Sindical, fiind nemultumiti de lipsa unor politici pentru sectorul agricol si de subfinantarea sectorului in ansamblul sau.
Astazi este ziua organizatiilor sindicale din Agricultura. Problemele majore pe care le revendicam presedintelui Iohannis tin in primul rand de lipsa de viziune si de optiuni strategice a Ministerului Agriculturii. In opinia noastra Ministerul Agriculturii s-a transformat strict intr-o agentie de plati. Nu mai are clar legislatie, politici publice, lucruri care ar trebui asumate si rezolvate de Ministerul Agriculturii", a spus presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin. Acesta a afirmat ca problemele sunt multiple, precum cele de natura fiscala, respectiv impozitarea subventiilor, nivelul prea mic al acestora sau primirea cu intarzierea a lor si punerea agricultorilor in situatia de a apela la credite cu dobanzi mari.

De asemenea, sindicalistii din agricultura reclama lipsa Contractului Colectiv de Munca, un document care a lipsit in ultimii 5 ani pentru acest sector, dar si a reglementarilor din Legea Vanatorii.

La randul sau, presedintele Federatiei Agrostar, Stefan Nicolae, si-a exprimat nemultumirea fata de activitatea premierului si a ministrului Agriculturii.

Ma surprinde neplacut atitudinea primului ministru pentru ca totusi prim-ministrul este un agricultor, daca pot spune asa. A fost comisar pentru Agricultura, cunoaste foarte bine problemele si chiar ne surprinde lipsa de implicare in rezolvarea acestora. Am un repros pentru domnul Achim Irimescu pentru ca trebuia sa fie mai ferm cand a venit la Ministerul Agriculturii. Ministrului Achim Irimescu ii lipseste fermitatea, a spus Stefan Nicolae.

O delegatie formata din reprezentanti ai AGROSTAR si BNS au depus la ora 12,00 o scrisoare deschisa la presedintie. Acestia au fost primiti de consilierul prezidential Cosmin Marinescu. Potrivit unui comunicat, Administratia Prezidentiala a dorit sa afle direct de la reprezentantii sindicalistilor care sunt problemele cu care se confrunta, cat si solutiile pe care acestia le propun autoritatilor din domeniu. In cadrul discutiilor, s-a evocat necesitatea elaborarii unei optiuni strategice in privinta agriculturii si securitatii alimentare.

In data de 24 mai, liderii Blocului National Sindical au anuntat ca vor incepe mai multe actiuni de protest in perioada urmatoare, la Palatul Cotroceni, pentru a atrage atentia asupra problemelor cu care se confrunta. Seria protestelor a fost deschisa pe 25 mai de sindicatele din industria de aparare, care au pichetat intre orele 11,00 - 14,00 sediul Presedintiei, impreuna cu organizatiile sindicale din sector afiliate la Cartel Alfa. In plus, in aceasta perioada, BNS are in evaluare si alte actiuni de protest organizate cu sindicate membre din alte sectoare de activitate.



Poti fi interesat si de