E-coli in carnea de oaie din Maramures


3 din 94 de probe prevelate de inspectorii sanitari veterinari in ultimele doua saptamani aveau bacteria E-coli, una fiind recoltata din lapte crud provenit de la o ferma de crestere a bovinelor din judetul Alba, iar doua de pe suprafata carcaselor de ovine aflate intr-o unitate de abatorizare din judetul Maramures, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Autoritatea precizeaza ca sanatatea publica nu a fost pusa in pericol.

e coli oaie3 din 94 de probe prevelate de inspectorii sanitari veterinari in ultimele doua saptamani aveau bacteria E-coli, una fiind recoltata din lapte crud provenit de la o ferma de crestere a bovinelor din judetul Alba, iar doua de pe suprafata carcaselor de ovine aflate intr-o unitate de abatorizare din judetul Maramures, a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Autoritatea precizeaza ca sanatatea publica nu a fost pusa in pericol.

Acestea sunt primele rezultate ale actiunilor cuprinse in Planul National de Control demarat in data de 16 mai pentru a determina prevalenta Escherichia Coli verotoxigena in produse alimentare de origine animala.

Potrivit ANSVSA, in perioada 16 - 30 mai, in cadrul acestui Plan au fost prelevate si analizate un numar de 94 de probe, din urmatoarele categorii de produse: lapte crud, carcase de ovine, pulpa de vita, carne tocata de vita, carne de mici, iaurt, carne tocata amestec de porc si vita, telemea de oaie si de vaca, carne transata de bovina, carnati din amestec de carne de vita si carne de porc, cascaval, smantana, hamburger de vita, branza mozzarella si frigarui de berbecut.

Probele au fost recoltate din ferme de bovine, abatoare, macelarii si carmangerii, magazine alimentare, supermarketuri si dozatoare de lapte, in 29 de judete incluse in program conform planificarii.

Potrivit sursei citate, DSVSA judetene vor face publice rezultatele analizelor pentru probele prelevate, precum si masurile dispuse in cadrul acestui Plan National de Control.

PNC pentru determinarea prevalentei Escherichia Coli verotoxigena, care a fost demarat in data de 16 mai si se va desfasura pana pe data de 31 decembrie 2016, presupune prelevarea si analizarea de probe luate de pe suprafata carcaselor de bovine si ovine, din carnea proaspata de bovine si ovine, din carnea tocata si carnea preparata si din laptele crud si produsele din lapte crud.

Initiativa aplicarii acestui Plan ii apartine conducerii Autoritatii, care, pe baza unei analize de risc a luat decizia de a intreprinde aceste actiuni, cu caracter preponderent preventiv.



Poti fi interesat si de