Clarificari referitoare la sprijinul din sectorul carnii de porc

Clarificari referitoare la sprijinul din sectorul carnii de porc


Reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au facut mai multe precizari cu privire la afirmatiile din spatiul public ce vizeaza ajutorul exceptional care i-a fost alocat Romaniei de catre Comisia Europeana pentru sectorul laptelui si al carnii de porc.

sprijin porcReprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale au facut mai multe precizari cu privire la afirmatiile din spatiul public ce vizeaza ajutorul exceptional care i-a fost alocat Romaniei de catre Comisia Europeana pentru sectorul laptelui si al carnii de porc.

Astfel ca, potrivit Hotararii nr. 160 din 16 martie 2016, pentru distribuirea sumei stabilite in anexa la Regulamentul delegat (UE) 2015/1.853 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, publicata in Monitorul Oficial Nr. 202 din 18 martie 2016, suma prevazuta pentru Romania este echivalentul in lei a 11.145.958 euro:
a) echivalentul in lei a 8.773.154 euro pentru sectorul laptelui si produselor lactate;
b) echivalentul in lei a 2.372.804 euro pentru sectorul de crestere a porcinelor.

In sectorul de crestere a porcinelor, suma prevazuta se distribuie crescatorilor de porcine dupa cum urmeaza:
a) echivalentul in lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii;
b) echivalentul in lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproductie din exploatatii.

In ce priveste termenul de depunere pentru obtinerea ajutoarelor financiare, Ministerul Agriculturii precizeaza ca pana la data de 8 aprilie 2016, producatorii agricoli au depus cererea de solicitare la centrul judetean al A.P.I.A., respectiv al municipiului Bucuresti, insotita de documente specifice. Platile urmeaza sa se efectueze pana la data de 30 iunie 2016.

La data prezentei, respectiv 26.05.2016, sunt incarcate in aplicatia electronic a ajutorului exceptional sectorul porcine un numar de 215 cereri de solicitare cu anexele aferente, pe baza carora se determina efectivele eligibile, respectiv cuantumul pentru activitatea de crestere si ingrasare din exploatatii si pentru activitatea de reproductie din exploatatii.

Suma totala alocata sectorului de crestere a porcinelor se imparte la producatorii agricoli care au depus deja cererea de solicitare.



Poti fi interesat si de