Targurile de porci din nord-estul Romaniei, inchise pe o perioada nelimitata

Targurile de porci din nord-estul Romaniei, inchise pe o perioada nelimitata


Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis inchiderea targurilor si expozitiilor de animale pentru specia porcina pe o perioada nelimitata si a dispus intensificarea verificarilor la Punctele de Inspectie la Frontiera aflate in judetele din nord-estul tarii.

porci miciAutoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a decis inchiderea targurilor si expozitiilor de animale pentru specia porcina pe o perioada nelimitata si a dispus intensificarea verificarilor la Punctele de Inspectie la Frontiera aflate in judetele din nord-estul tarii.
Aceste masuri au fost luate in conditiile in care a fost confirmat un focar de pesta porcina africana la porcii domestici, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei si al Republicii Moldova.

In data de 12 mai 2016, Ucraina a notificat Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE) despre aparitia unui focar de pesta porcina africana la porcii domestici, intr-o zona foarte apropiata de nordul Romaniei si al Republicii Moldova, in Hyrchychna, Dunayevetskiy, Khmel'nitskiy. ANSVSA a informat despre aceasta situatie factorii de decizie de la nivel guvernamental, institutiile prefecturale ale judetelor aflate la granitele de N-E ale Romaniei, in vederea convocarii centrelor locale de combatere a bolilor si a analizei resurselor materiale si de personal, necesare unei eventuale interventii", se arata intr-un comunicat al ANSVSA, remis AGERPRES.

De asemenea, Autoritatea a informat asociatiile din industria porcului despre evenimentul epidemiologic de la granitele Romaniei si necesitatea intensificarii masurilor de biosecuritate in exploatatiile profesionale de suine.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin, singura cale de a feri animalele fiind respectarea unor masuri de protectie la venirea in contact cu animalele sanatoase.



Poti fi interesat si de