Legea supermarketurilor retrimisa in plenul Camerei Deputatilor

Legea supermarketurilor retrimisa in plenul Camerei Deputatilor


Comisia de agricultura a decis retrimiterea in plenul Camerei Deputatilor, pentru dezbatere, propunerea de modificare si completare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, in forma adoptata initial la comisie.

camera deputatiComisia de agricultura a decis retrimiterea in plenul Camerei Deputatilor, pentru dezbatere, propunerea de modificare si completare a Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, in forma adoptata initial la comisie.

"Au fost 22 de deputati prezenti din totalul de 35. Am discutat procedural ce s-a intamplat si de ce s-a reintors (...) si am hotarat sa trimitem raportul in dezbaterea plenului. A fost un vot in unanimitate", a declarat Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, marti, la finalul sedintei.

El a precizat ca si parlamentarii PSD, grup la propunerea caruia raportul dat initial la proiectul de lege a fost retrimis la comisie, au votat pentru reintoarcerea raportului in dezbaterea plenului Camerei.

Intrebat care ar fi principalele modificari aduse la Legea 321 prin noul proiect de lege, Sapunaru a spus ca, in primul rand, "vor scadea preturile la produsele alimentare".

"Pana acum, producatorii romani erau obligati sa vina cu un pret de listare mare", a adaugat presedintele comisiei. "Producatorul isi fixa un pret de listare in relatia cu supermarket-ul, care pret de listare nu se modifica nici in relatia cu market-ul romanesc, cu celalalt segment de piata. De la acest pret de listare dansii mai scadeau comisioane, bonificatii si asa mai departe si, in realitate, aplicau comisioane intre 33% si 40%. Practic, multi dintre ei intrau in pierdere si erau fortati sa vanda in piata la un pret mai mare. Din acest moment, comerciantii romani si comerciantii straini sunt, daca va fi sa fie votata aceasta lege, pe acelasi nivel de competitivitate in piata", a explicat el.

Presedintele Comisiei de agricultura din Camera a adaugat ca o alta modificare vizeaza "aprovizionarea pe lantul local si regional cu produse proaspete, insemnand doar produse din carne proaspata, produse din lapteproaspete, oua si paine".

"Nu avem voie sa spunem produse romanesti. Avem voie, conform unei definitii din Politica Agricola Comuna, introdusa de comisarul european Dacian Ciolos, in care se vorbeste de politica lantului scurt de aprovizionare. Si normele pentru acest lant scurt de aprovizionare se vor face prin hotarare de Guvern la doua luni de la aparitia legii, iar ele vor deveni efective la sase luni de zile de la publicare in Monitorul Oficial. Deci, la anul pe vremea aceasta discutam de acest impact", a spus Sapunaru, intrebat daca acest lucru va duce automat la comercializarea preponderent de produse romanesti.

Pe 19 aprilie, Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor a dat raport de adoptare proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit caruia magazinele mari vor fi obligate sa se aprovizioneze cu produse alimentare pe lantul scurt, iar supermarketurile vor functiona in continuare si in week-end.



Poti fi interesat si de