Achim Irimescu a reluat discutiile pentru deblocarea tranzitului de ovine prin Turcia

Achim Irimescu a reluat discutiile pentru deblocarea tranzitului de ovine prin Turcia


In marja Conferintei Regionale din Turcia, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut o serie de intalniri bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Eduard Grama, din Turcia, Faruk elik, dar si cu Directorul General al FAO, Jose Graziano da Silva si cu Qu Liang, Director IAEA (International Atomic Energy Agency)/FAO.

ovine turciaIn marja Conferintei Regionale din Turcia, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a avut o serie de intalniri bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Eduard Grama, din Turcia, Faruk elik, dar si cu Directorul General al FAO, Jose Graziano da Silva si cu Qu Liang, Director IAEA (International Atomic Energy Agency)/FAO.
Principalele teme de discutie cu omologul din Turcia, Faruk elik, au vizat deblocarea tranzitului de ovine din Romania, prin Turcia, catre tarile arabe si constituirea unui grup de lucru intre Romania si Turcia, in vederea dezvoltarii relatiilor bilaterale intre cele doua ministere ale Agriculturii.

De asemenea, ministrul turc al Agriculturii a aratat ca exista un real interes din partea investitorilor turci pentru investitii in domeniul agricol.

In ce priveste intalnirea bilaterala dintre ministrul roman al Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Directorul General al FAO, scopul principal al discutiei l-a reprezentat abordarea unor subiecte de interes pentru FAO si Romania, respectiv posibilitatea participarii Romaniei la unele proiecte sustinute de catre FAO in zona Europei de Est, si in mod special pentru Moldova si statele din regiunea Marii Negre, cu atat mai mult cu cat Romania va fi membru al Consiliului FAO incepand cu data de 30 iunie 2016, timp de 3 ani, si va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene in a doua jumatate a anului 2019.

Un alt subiect de discutie l-a constituit sustinerea cresterii numarului de functionari romani in cadrul FAO.

La randul sau, reprezentantul FAO a apreciat ca sprijing acordat de catre Romania Republicii Moldova, dar si Ucrainei si Georgiei, reprezinta o contributie importanta pentru dezvoltarea celor trei state din regiune.

De asemenea, Achim IRIMESCU a informat oficialul FAO ca a acceptat propunerea FAO de a gazdui in trimestrul IV a anului 2016, Conferinta Regionala pentru Pescuit la Marea Neagra (FAO/ GFCM).

In cadrul reuniunii ministeriale din dupa-amiaza zilei de 4 mai 2016, prezidata de Directorul General al FAO, Jose Graziano da Silva, membrii FAO din Europa si Asia Centrala au dezbatut, in cadrul unei mese rotunde, obiectivele de dezvoltare sustenabila si implicatiile acestora pentru agricultura si dezvoltare rurala in Europa si Asia Centrala. Totodata, au fost abordate teme privind asigurarea securitatii alimentare din regiune prin crearea de sisteme rezistente si durabile, volatilitatea preturilor, procesul descentralizarii FAO la nivel regional, imbunatatirea nutritiei etc.



Poti fi interesat si de