Semnal de alarma tras pentru rasa de ovine Ratca

Semnal de alarma tras pentru rasa de ovine Ratca


Rasa de ovine Ratca, traditionala in judetul Caras-Severin, ar trebui sustinuta sa se dezvolte, a declarat prof. univ. dr. Ion Padeanu de la Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara, prezent la Targul Mare de Primavara de la Racasdia.

ovine ratcaRasa de ovine Ratca, traditionala in judetul Caras-Severin, ar trebui sustinuta sa se dezvolte, a declarat prof. univ. dr. Ion Padeanu de la Universitatea de Stiinte Agricole din Timisoara, prezent la Targul Mare de Primavara de la Racasdia.

Ratca este considerata deja un brand, dar pentru ca efectivul este mic, in jur de pana la o mie de ovine, va trebui sa le inmultim si sa avem niste programe de selectie, o data pentru exterior, sa fie exteriorul mai armonios, dar si pentru productia de lapte, pentru ca este mai productiva decat turcana. Intr-o asemenea situatie, statul roman trebuie sa intervina prin norme de stimulare, fiind o populatie pe cale de disparitie, sub un efectiv de 2.000. Pentru ca este un pic mai sensibila decat Turcana, efectivele au scazut. Acum, din nou este un vant favorabil pentru aceasta Ratca si ea este un simbol al judetului Caras-Severin, a declarat prof. univ. dr. Ion Padeanu.

Producatorii au prezentat la Targul Mare de Primavara, care s-a desfasurat in comuna Racasdia, si alte rase orientate pe productia de lapte sau de carne.

Ma bucur ca am ajuns la o asemenea manifestare. Am ramas surprins sa vad, in acest an, exemplare foarte frumoase. Asa cum spuneam, e vorba de oile Turcana - varietatea Ratca, o rasa separata, dar cu numar mic de ovine, o rasa mai buna, producatoare de lapte si care este localizata numai aici, in judetul Caras-Severin. Noi chiar avem un program de la Academie, prin care sa conservam si sa dezvoltam aceasta rasa, pentru ca are gene valoroase. De asemenea, m-au surprins exemplarele deosebite, tot din rasa Turcana - Turcana Bucalaie - care se orienteaza spre carne, o populatie de ovine formata in judetul Hunedoara, in zona Luncani. In acelasi timp, am vazut si ovine din rasa Turcana alba si Turcana breaza, care sunt orientate spre productia de lapte si care va deveni principalul produs in urmatorii ani, in ceea ce priveste ponderea veniturilor crescatorilor, a precizat Ion Padeanu.



Poti fi interesat si de