Pro Agro solutii pentru sustinerea exportului de animale vii

Pro Agro solutii pentru sustinerea exportului de animale vii


Organizatiile membre ale Federatiei Nationale Pro Agro propun in lipsa unei strategii de identificare de noi piete de desfacere pentru vanzarea de animale vii si produse din carne/lapte, formarea unui grup de actiune din randul reprezentantilor fermierilor, ai MADR, ANSVSA si MAE.

vaci maroOrganizatiile membre ale Federatiei Nationale Pro Agro propun in lipsa unei strategii de identificare de noi piete de desfacere pentru vanzarea de animale vii si produse din carne/lapte, formarea unui grup de actiune din randul reprezentantilor fermierilor, ai MADR, ANSVSA si MAE.
Acest grup va identifica cumparatorii din diferite tari si va sustine comunicarea intre autoritatile sanitar veterinare din aceste tari si ANSVSA, in vederea stabilirii conditiilor de export/import, potrivit unui comunicat de presa al federatiei.

Fermierii mai propun identificarea problemelor sanitare veterinare din Romania, eliminarea lor urgenta, dar si comunicarea eficienta cu OIE, astfel incat Romania sa aiba statut de tara indemna la bolile care ar putea opri exportul. Organizatiile propun promovarea calitatii carnii si a produselor din carne si lapte, obtinute de la vacile nascute si crescute in Romania, in cadrul diferitelor expozitii, simpozioane, seminarii etc.

Referitor la lipsa unei strategii de eficientizare a activitatii fermierilor crescatori de vaci de lapte din Romania, necesara dezvoltarii durabile a sectorului, dar si in competitia inter-europeana cu alti fermieri, una dintre solutiile propuse vizeaza investitii in genetica, prin programe anuale de achizitie de animale de rasa cu origine cunoscuta, in vederea cresterii efectivului matca cu performante ridicate.

Fermierii propun investitii in tehnologie, prin programe anuale de achizitie de echipamente de ferma care pot duce la cresterea productivitatii, dar si la incadrarea unui numar mai mare de fermieri in conditiile cerute de C.O.P. si R.G., fapt care ar determina obtinerea ajutorului voluntar cuplat (250 euro/cap de vaca de lapte). Acestia mai recomanda transferul fortei de munca de la generatia imbatranita la cea tanara, prin programe de finantare, scolarizare, educare prin exemple pozitive (infiintarea de ferme model in diferite regiuni ale tarii).

Cu privire la lipsa unei strategii de protejare a fermierilor in fata fluctuatiilor pretului de achizitie la lapte-materie prima, organizatiile propun promovarea si adoptarea unei hotarari la nivel european prin care sa se asigure un pret minim garantat la achizitia laptelui - materie prima. Acest pret minim garantat trebuie sa fie stabilit in cadrul fiecarei tari membre UE, tinand cont de specificul fiecareia, din punct de vedere al pretului furajelor, al fortei de munca, inputurilor, utilitatilor etc.



Poti fi interesat si de