Carnea a ajutat la stabilizarea indicelui preturilor produselor alimentare

Carnea a ajutat la stabilizarea indicelui preturilor produselor alimentare


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), s-a stabilizat in luna februarie, in conditiile in care cresterea preturilor la uleiuri vegetale si carne a fost contracarata de scaderea preturilor la cereale, zahar si lactate, a anuntat, joi, FAO, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

stabiliz indiceIndicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), s-a stabilizat in luna februarie, in conditiile in care cresterea preturilor la uleiuri vegetale si carne a fost contracarata de scaderea preturilor la cereale, zahar si lactate, a anuntat, joi, FAO, informeaza Reuters, citat de Agerpres.

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna februarie 2016, acest indice a atins o valoare medie de 150,2 puncte, in crestere foarte usoara fata de valoarea revizuita de 150 de puncte inregistrata in luna ianuarie 2016.

Cresterea usoara inregistrata in luna februarie vine dupa ce pe parcursul anului 2015 preturile la alimente au inregistrat un declin de aproape 19%, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scadere a preturilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente si al incetinirii economiei mondiale. Tendinta de scadere a preturilor a continuat si in luna ianaurie 2016, cand indicele preturilor produselor alimentare calculat de FAO a atins cea mai scazuta valoare de dupa luna aprilie 2009.

Separat, FAO a dat joi publicitatii primele sale estimari privind recolta mondiala de grau in 2016, prognozand o productie totala de 723 milioane de tone, cu aproape 10 milioane de tone mai mica decat productia record inregistrata in 2015, in principal din cauza temperaturilor nefavorabile care au redus insamantarile de iarna in Rusia si Ucraina.

De asemenea, FAO si-a revizuit in scadere atat estimarile privind recolta totala de cereale de anul trecut pana la 2,525 miliarde tone, cat si estimarile privind stocurile globale de cereale la finalul sezonului actual la 636 milioane de tone, cu 6,2 milioane de tone mai putin decat estima luna trecuta.



Poti fi interesat si de