Colaps pe colectarea deseurilor, patronatele si sindicatele cer demisia ministrului Mediului

Colaps pe colectarea deseurilor, patronatele si sindicatele cer demisia ministrului Mediului


Patronatele si sindicatele din industria alimentara solicita suspendarea obligatiei de plata a contributiei privind reciclarea ambalajelor pana la crearea unui cadru legislativ "transparent, echitabil si controlabil" pentru toti actorii din lantul de reciclare, solicitand la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare si lipsa de control a autoritatilor.

mineaPatronatele si sindicatele din industria alimentara solicita suspendarea obligatiei de plata a contributiei privind reciclarea ambalajelor pana la crearea unui cadru legislativ "transparent, echitabil si controlabil" pentru toti actorii din lantul de reciclare, solicitand la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare si reciclare si lipsa de control a autoritatilor.

"Din punctul nostru de vedere este cel mai puternic "scandal" pe care l-a avut Romania in ultimii 7-8 ani. Astazi am primit bomboana pe coliva pentru ca 25 ianuarie a fost data limita pentru depunerea hartiilor la MMAP pentru obligatiile de plata, iar la sfarsitul saptamanii trecute am mai primit o alta veste 'imbucuratoare', respectiv ca unul dintre reciclatori a afirmat ca toate cantitatile declarate in cursul anului trecut sunt false, in jur de 55.000 de tone. In bani, aceasta cantitate reprezinta ca taxa de mediu 25 de milioane de euro, adaugata deja la cele 20 de milioane de euro, inseamna ca pe doua luni ale anului trecut industria alimentara are de plata catre MMAP circa 45 de milioane de euro", a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Romalimenta, Sorin Minea.Acesta a subliniat ca pentru anul viitor aceasta suprataxa de 2 lei/kg de ambalaj stabilita prin OUG 196/2005 reprezinta un total de 230 250 de milioane de euro, bani care vor fi platiti de cetateanul roman pe produsele alimentare, iar acel efect de reducere a TVA la alimente va disparea pe parcusul acestui an.

"Alaturi de aceasta suma se mai adauga datoria din infringement pentru ca Romania va fi in infringement pentru proasta gestionare si din informatiile doamnei ministru (Cristiana Pasca Palmer, ministrul Mediului n.r.) aceasta va fi de 200.000 de euro pe zi, bani pe care il va plati tot contribuabilul. Cred ca este o lege prost facuta, ce-i drept nu acum, ci in urma cu 10 ani, este o lege prost urmarita de-a lungul timpului, care ni s-a spus ca functioneaza si care s-a dovedit nefunctionala si prin care s-au facut tot felul de fraude. Potrivit acestei legi pentru a nu plati taxa de 2 lei care este o penalitate, trebuia sa devenim contribuabil la o Organizatie de Transfer de Responsabilitate (OTR), am indeplinit conditiile legii, am platit 0,65 lei pe kg acestor firme si acum aflam ca din cauza altor firme de reciclare care au fraudat piata, tot potrivit acestei legi, cei buni de plata suntem noi, cei care am fost cinstiti", a explicat Minea.
?eful Romalimenta a afirmat ca a solicitat ministrului Mediului reglarea acestor probleme care vor duce industria alimentara si agricultura Romaniei "intr-un faliment coordonat", fara a primi insa niciun raspuns."Lipsa de dialog de care a dat dovada este unica in istoria Romaniei. Este prima data cand nu avem dialog constructiv, de aceea ne-am permis sa spunem ca managementul acestei situatii a fost execrabil si imi asum acest termen", a spus Minea.

Totodata, presedintele federatiei din industria alimentara considera ca in urma acestor penalitati producatorii vor fi nevoiti sa majoreze preturile produselor alimentare, "care nu vor aparea peste noapte, insa cele mai perverse scumpiri sunt cele care depasesc realitatea".
"Tot ce se acumuleaza in perioada pana ajungi la pretul nou se incarca in pretul care va aparea. Aceste modificari nu sunt scumpiri pentru ca nu imi pun eu profit, sunt taxe si impozite catre stat, deci se vor duce in costuri. Fiecare firma le va arunca in piata cand va crede ca este oportun si va spun ca pana la sfarsitul verii le veti gasi fara niciun fel de problema. Daca nu moare industria pana atunci si vom gasi doar produse din import", a adaugat Minea.In opinia lui Minea, un ministru tehnocrat trebuie sa ia decizii corecte pentru lucrurile pe care le cunoaste, deoarece daca era numit politic, atunci se intervenea politic. "Din acest punct de vedere, fiind un ministru tehnocrat, eu am incercat sa ii explic logic situatia, dar am constatat ca ministrul actual al Mediului nu este tehnocrat ci birocrat, adica unul care iubeste biroul, pentru ca nu intelege", a mentionat Minea.La randul sau, directorul general al Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe, a afimat ca in conditiile acestui blocaj, Corpul de Control al premierului ar trebui sa se miste extrem de repede. "?tim ca domnul prim-ministru are exercitiul schimbatului ministrilor la ceas de noapte, poate isi asuma interimatul la Ministerul Mediului ca sa avem cu cine discuta. Avem nevoie de solutii pentru a debloca situatia pentru ca toata lumea ne intreaba ce facem cu ambalajele", a adaugat Ovidiu Gheorghe.

In context, Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara Sindalimenta, a reiterat ca majorarea preturilor va duce la vanzari mai mici si in consecinta la disponibilizari. "Lucrurile sunt foarte grave. In momentul de fata societatile mici si mijlocii pot disparea, iar aceasta doamna ministru a Mediului, din punctul nostru de vedere, al sindicatelor, si nu cred ca este singura in acest Guvern, este sau incompetenta sau rau intentionata. Daca este incompetenta sa plece la Bruxelles, daca este rau intentionata, este foarte grav. Asta inseamna ca am scazut TVA la produsele alimentare, piata a inceput sa functioneze, consumatorul a fost mai multumit, dar au venit baietii de la Bruxelles si neimplicarea doamnei ministru pentru rezolvarea acestei situatii conduce la distrugerea nu doar a industriei alimentare", a spus Frumosu.
Ministerul Mediului preciza, intr-un comunicat din 21 ianuarie, ca intentia autoritatilor din domeniu nu este de a aplica penalitati pentru fiecare kilogram de deseu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem functional de management al deseurilor de ambalaje care sa nu plaseze Romania in nefericita situatie a unui infringement pe aceasta tema, caz in care penalitatile europene ajung si la 200.000 euro pe zi.

"Riscul declansarii procedurii de infringement in domeniul deseurilor de ambalaje a fost evidentiat de controalele fiscale derulate de Administratia Fondului pentru Mediu la Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR) angajate de agentii economici pentru recuperarea deseurilor de pe piata. Controalele desfasurate in 2015 au identificat o serie de nereguli in acest sistem, dintre care cea mai grava se refera la raportarea de catre OTR a unor cantitati fictive de deseuri care, in realitate, nu au fost niciodata colectate sau reciclate. Ca atare, AFM a aplicat penalitati fiscale pentru sase din cele zece OTR-uri din Romania, in valoare de aproximativ 19 milioane de euro. Dincolo de ceea ce a dispus AFM, cazul a fost trimis mai departe si Parchetului General, pentru verificare si stabilirea masurilor, conform legii', a declarat Corina Lupu, secretar de stat in MMAP pentru domeniul Mediu.
De altfel, potrivit comunicarii oficiale a Parchetului General, potentialul prejudiciu al acestor activitati depaseste 54 de milioane de euro.Conform legii, orice agent economic care pune pe piata produse ambalate este obligat sa recupereze deseurile de ambalaje rezultate in urma consumului. Legea este valabila pentru orice tara a Uniunii Europene, nu doar in Romania. Pentru asumarea acestei responsabilitati, agentii economici se pot organiza in cadrul unor structuri asociative de tip organizatie de transfer de responsabilitate sau isi pot recupera deseurile puse pe piata prin resurse proprii.
Daca agentii economici nu-si indeplinesc tintele asumate, acestia sunt obligati legal sa contribuie la Fondul de Mediu cu 2 lei/kilogram pentru cantitatile de ambalaje nereciclate. Aceasta contributie este necesara pentru: a descuraja depozitarea deseurilor la groapa, a optimiza activitatea de reciclare a agentilor economici, dar si pentru a finanta prin AFM proiecte de colectare selectiva a deseurilor, proiecte care le vin in sprijin.Legislatia privind obligatiile de reciclare este in vigoare in Romania de mai bine de 10 ani. In tot acest timp, au fost infiintate si autorizate zece Organizatii de Transfer de Responsabilitate (OTR).



Poti fi interesat si de