PRO AGRO cere scaderea penalitatii de 2 lei/kg pentru nereciclarea ambalajelor

PRO AGRO cere scaderea penalitatii de 2 lei/kg pentru nereciclarea ambalajelor


Federatia Nationala PRO AGRO intentioneaza sa sesizeze institutiile europene abilitate daca Guvernul nu va gasi o solutie juridica, prin care sa fie evitata intrarea in colaps a anumitor sectoare din industria agroalimentara.

carne si carnatiFederatia Nationala PRO AGRO intentioneaza sa sesizeze institutiile europene abilitate daca Guvernul nu va gasi o solutie juridica, prin care sa fie evitata intrarea in colaps a anumitor sectoare din industria agroalimentara.
Cauza o reprezinta triplarea taxelor de mediu in sistemul de reciclare a ambalajelor, incepand cu 25 ianuarie 2016.

Operatorii economici care au ales solutia prevazuta in lege de a transfera responsabilitatea catre OTR-uri vor fi dublu taxati incepand cu 25 ianuarie, daca nu se ia o masura, pe de o parte prin achitarea contractului catre organizatiile de preluare a responsabilitatilor de transfer (OTR-uri), iar pe de alta parte de catre Administratia Fondului pentru Mediu, prin achitarea penalitatilor de 2 lei fara, insa, ca obiectivul final pe care Romania si l-a asumat in fata Comisiei Europene, de a recicla un anumit procent de ambalaj pus pe piata, sa fie atins. In cazul in care institutiile din Romania nu vor face demersurile legale necesare salvarii producatorilor din sectorul agroalimentar romanesc, ne rezervam dreptul de a sesiza institutiile europene abilitate in acest sens pentru a evita obligarea producatorilor sa suporte suprataxarea doar pentru ca au respectat legea", se mentioneaza intr-un comunicat al Federatiei.

Producatorii cer scaderea penalitatii de 2 lei/kg pentru nereciclarea ambalajelor, dupa ce au fost gasite nereguli la organizatiile pe care le-au angajat sa recupereze aceste deseuri.

Federatia Nationala PRO AGRO a constatat ca nu s-a desprins din partea autoritatilor publice centrale prezentarea unei solutii legale de indreptare a inechitatilor legislative, cu toate ca propunerile noastre au fost pertinente si in concordanta cu respectarea prevederilor legale nationale si comunitare si anume: modificarea cuantumului suprataxei de 2 lei/kg de ambalaj, stabilite prin OUG 196/2005 modificata de OUG 31/2013 similar altor state UE vecine (Ungaria - 0,27 lei), se mai arata in comunicat.

Ministerul Mediului a organizat o intalnire pentru a dezbate problemele intampinate in acest sector la care au participat 15 reprezentanti din organizatiile membre ale federatiei din sectoarele cele mai afectate (legume-fructe, vin, carne).



Poti fi interesat si de