2015, al patrulea an consecutiv de scadere a preturilor la alimente

2015, al patrulea an consecutiv de scadere a preturilor la alimente


Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 19% in 2015, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scadere a preturilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente si al incetinirii economiei mondiale, a anuntat, joi, FAO, informeaza Reuters.

alimen 0Indicele preturilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), a scazut cu 19% in 2015, acesta fiind de altfel al patrulea an consecutiv de scadere a preturilor la alimente, pe fondul ofertelor abundente si al incetinirii economiei mondiale, a anuntat, joi, FAO, informeaza Reuters.

FAO publica, lunar, propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate de un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar. In luna decembrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 154,1 puncte, in scadere cu aproximativ un procent fata de valoarea revizuita de 155,6 puncte inregistrata in luna noiembrie.

"Ofertele abundente in contextul unei cererii mondiale modeste si aprecierea dolarului sunt principalele motive pentru tendinta de scadere care a dominat preturile alimentelor in 2015", a declarat economistul sef al FAO, Abdolreza Abbassian.

Scaderea preturilor la alimente din luna decembrie s-a datorat in principal unei contractii cu 2,2% a preturilor la carne, la care s-a adaugat reducerea cu 1,3% a preturilor la cereale si cu 1% la produsele lactate, scaderi care au contracarat cresterile de preturi inregistrate la uleiuri vegetale si zahar.

Per ansamblul anului 2015, indicele preturilor la cereale a scazut cu 15,4%, in timp ce preturile la uleiuri vegetale au atins cel mai scazut nivel din ultimii noua ani iar preturile la lactate au inregistrat cea mai mica medie anuala de dupa 2009. Chiar daca a crescut cu 0,6% in decembrie, pretul la zahar este in medie cu 21% mai mic in 2015 decat in 2014.



Poti fi interesat si de