Produsele agroalimentare, vicecampioane la export

Produsele agroalimentare, vicecampioane la export


Datele publicate de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, citate de AGERPRES, arata ca produsele industriei constructoare de masini reprezinta aproape jumatate din totalul exporturilor in primele noua luni din 2015, in vreme ce produsele agroalimentare ocupa locul secund in acest clasament.

prod agroalimDatele publicate de Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, citate de AGERPRES, arata ca produsele industriei constructoare de masini reprezinta aproape jumatate din totalul exporturilor in primele noua luni din 2015, in vreme ce produsele agroalimentare ocupa locul secund in acest clasament.
Ponderea acestora din urma este de 10,6%, iar valoarea totala a lor se ridica la aproximativ 4,33 miliarde de euro pentru perioada analizata, fiind in crestere cu 7,9% fata de primele noua luni din 2014. Urmatoarea pozitie in topul exporturilor este ocupata de produsele industriei textile si pielariei, cu 4,26 de miliarde de euro.

In topul celor mai importate produse, cele din domeniul agroalimentar nu se mai bucura de acelasi succes. Ele ocupa pozitia a patra in clasament, cu o pondere de 9,35%. Inaintea acestora se claseaza produsele din industria constructoare de masini, aflate tot pe primul loc, urmate de cele din industria chimica si mase plastice.

Valoarea totala a comertului international al Romaniei, in primele noua luni ale anului 2015, a fost de peste 87,35 miliarde euro, in crestere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului 2014. Exportul inregistreaza o crestere la 40,91 miliarde euro (+4,7%), iar importul o crestere la 46,44 miliarde euro (+7,1%). In aceste conditii, deficitul balantei comerciale a Romaniei a crescut cu 28,5%, de la nivelul de 4,3 miliarde euro (la 30 septembrie 2014), la 5,52 miliarde euro (la 30 septembrie 2015), conchide AGERPRES.



Poti fi interesat si de