Veterinarii sunt in alerta din cauza pestei porcine africane

Veterinarii sunt in alerta din cauza pestei porcine africane


Serviciile veterinare din Romania sunt de doua luni in alerta maxima, din cauza aparitiei pestei porcine africane in apropierea granitelor tarii, pana la aceasta data fiind luate toate masurile obligatorii pentru prevenirea acestei boli, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Baiculescu.

porci multiServiciile veterinare din Romania sunt de doua luni in alerta maxima, din cauza aparitiei pestei porcine africane in apropierea granitelor tarii, pana la aceasta data fiind luate toate masurile obligatorii pentru prevenirea acestei boli, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Dumitru Baiculescu.

"La ora actuala, pericolul aparitiei pestei porcine africane este destul de mare pentru Romania deoarece ultimul caz a aparut in Odessa (Ucraina), la circa 150 de kilometri de granita cu Romania, o distanta nesemnificativa pentru animalele salbatice care circula destul de repede pe un areal destul de mare. Inca din 2012, ANSVSA monitorizeaza aceasta boala, dar in ultimele doua luni serviciile veterinare sunt intr-o alerta maxima si incercam sa luam toate masurile care sunt obligatorii pentru aceasta boala", a spus Baiculescu.

Acesta a precizat ca in judetele limitrofe cu Ucraina si Republica Moldova, respectiv Satu Mare, Maramures, Suceava, Botosani, Iasi, Vaslui, Galati si Tulcea, masurile intreprinse sunt mult mai severe decat in celelalte judete, iar responsabilii fondurilor de vanatoare din aceste zone au fost informati in ceea ce priveste organizarea unor vanatori de mistreti pentru efectuarea testelor de depistare a pestei porcine africane.

Totodata, conducerea ANSVSA a solicitat sprijinul Comisiei Europene pentru analizarea masurilor luate in vederea prevenirii aparitiei pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, iar la inceputul lunii ianuarie va sosi in Romania o misiune europeana pentru efectuarea unei evaluari in acest sens. "Am solicitat inclusiv Comisiei Europene sa ne trimita reprezentanti pentru a discuta toate masurile care au fost luate de Romania, pana la aceasta data, si sa ne sugereze ce ar mai fi necesar. Am primit confirmarea ca in cel mai scurt o sa avem o misiune europeana in tara noastra pe aceasta tema. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample in prima saptamana din 2016", a subliniat presedintele institutiei.

Pesta porcina africana evolueaza de cativa ani in unele state din Uniunea Europeana, inclusiv in exploatatii comerciale, prezenta virusului avand printre efecte interzicerea comertului intra-comunitar cu carne de porc. In statele din afara spatiului comunitar au fost semnalate cazuri de pesta porcina africana, respectiv Belarus, Rusia si Ucraina, existand informatii ca virusul ar evolua si in Republica Moldova.



Poti fi interesat si de