Mihai Daraban: Indagra a crescut cu 340% fata de prima editie din anul 1996

Mihai Daraban: Indagra a crescut cu 340% fata de prima editie din anul 1996


Valoarea agriculturii romanesti a crescut exponential in ultimii ani, de la 417 miliarde de lei in 2007 la peste 669 miliarde de lei la sfarsitul lui 2014, a declarat la deschiderea Indagra 2015, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

presedinteleValoarea agriculturii romanesti a crescut exponential in ultimii ani, de la 417 miliarde de lei in 2007 la peste 669 miliarde de lei la sfarsitul lui 2014, a declarat la deschiderea Indagra 2015, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

2015 a fost un an dificil pentru agricultura si in pofida faptului ca inca mai avem multe de facut pot spune ca agricultura, pe ansamblu, a progresat extraordinar. Din anul 2007, de la integrarea in Uniunea Europeana, am reusit doi ani consecutivi, 2013 si 2014, sa exportam mai mult decat sa importam. Insa, nu doar acest lucru este important, ci si faptul ca valoarea agriculturii din punct de vedere al contributiei in produsul intern brut a crescut exponential. Daca in 2007, contributia era de 417 miliarde de lei am ajuns in 2014 la 669 miliarde de lei, a precizat Daniel Constantin.

Acesta a mentionat ca fondurile europene de care a beneficiat Romania din 2007 si pana in prezent (peste 8 miliarde de euro pe investitii si peste 8 miliarde de euro pe plati directe) au contribuit la dezvoltarea agriculturii romanesti si la progresul industriei alimentare autohtone.

Felicit industria alimentara pentru progresul inregistrat, pentru ca a fost sectorul care a trebuit sa se bata pe piata Uniunii Europene si in care au fost sacrificate foarte multe unitati. Cele care au rezistat au reusit sa devina printre cele mai competitive, nu numai din economia romaneasca, ci si pe piata UE, a subliniat ministrul de resort. Seful de la Agricultura a salutat prezenta presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, la deschiderea Indagra precizand ca, in domeniul agriculturii, mai trebuie rezolvata problema irigatiilor.

Am reusit nu doar sa avem un pact, ci o lege in domeniul irigatiilor ceea ce ofera fermierilor garantia ca timp de cinci ani de zile se va investi constant in acest sector (...) Asteptam ca astazi, presedintele sa promulge aceasta lege importanta si pe urma sa trecem la implementare, a aratat Constantin.
La randul sau, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Daraban, a subliniat ca a 20-a editie a Indagra a consemnat o crestere de 340% fata de prima editie din anul 1996, devenind cea mai importanta manifestare expozitionala organizata astazi, in Romania.

Ocupam 41.000 de metri patrati in acest an, avem 745 de expozanti, acoperim toate sectoarele agriculturii si industriei alimentare romanesti. Este cea mai mare manifestare expozitionala organizata astazi in Romania, dar ne cunoastem si concurenta de la tarile vecine si putem spune ca Indagra este cel mai mare targ din Europa Centrala si de Est. Nu in ultimul rand, gradul de internationalizare este de 35%, a spus Daraban.



Poti fi interesat si de