480 de produse traditionale, atestate la nivel national

480 de produse traditionale, atestate la nivel national


Ministerul Agriculturii a atestat pana in prezent 480 de produse traditionale, judetele Brasov si Maramures aflandu-se in top cu 143, respectiv 56 de produse, in timp ce 15 judete nu detin niciun un produs atestat, a declarat pentru AGERPRES Viorel Morarescu, director general in MADR.

produs traditionalMinisterul Agriculturii a atestat pana in prezent 480 de produse traditionale, judetele Brasov si Maramures aflandu-se in top cu 143, respectiv 56 de produse, in timp ce 15 judete nu detin niciun un produs atestat, a declarat pentru AGERPRES Viorel Morarescu, director general in MADR.

Pana la aceasta data avem atestate 480 de produse traditionale si alte 10 dosare in lucru. Reatestarea continua pana cand vom avea suficiente produse in piata, dar si in functie de solicitarile consumatorilor. Pot spune ca produsele atestate dupa noua legislatie sunt mult mai apreciate, iar cei care produc spun ca le-au crescut vanzarile cu 20-25%. Este foarte important ca acesti producatori nu fac rabat de la calitate, a subliniat Viorel Morarescu.

Acesta a precizat ca in perioada urmatoare vor incepe verificarile in teren, pe tot ceea ce inseamna trasabilitatea produsului.

Noi ii controlam anual pe producatorii traditionali, dar si in aceasta perioada, pe tot ceea ce inseamna trasabilitatea produsului: materie prima, procesare si reteta. Odata cu depunerea documentatiei trebuie sa verificam in teren ce scrie in caietul de sarcini, iar controalele sunt efectuate nu doar de Ministerul Agriculturii, ci si de celelalte institutii implicate, respectiv Ministerul Sanatatii, ANPC si ANSVSA, a mai spus directorul general in MADR.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, cele mai multe produse traditionale atestate sunt in judetul Brasov, respectiv 143 de produse, acesta fiind urmat de judetele Maramures, cu 56 de produse, Alba - 46, Arges - 33, Satu Mare - 26, Botosani - 23 si Covasna -20, etc.

Totodata, cele mai multe produse traditionale atestate sunt cele din carne - 195, produsele din lapte - 120, paine, produse de panificatie si patiserie - 71, legume/fructe - 43, peste -18, bauturi - 30, alte produse - 3.

La finele anului 2013, Romania era una dintre tarile din Uniunea Europeana cu cel mai mare numar de produse atestate la nivel national, insa dupa modificarea si inasprirea regulilor de atestare, numarul produselor traditionale romanesti s-a redus de aproape 10 de ori, de la 4.500 la 480 in prezent.

Conform conditiilor din noua legislatie, produsul traditional trebuie in primul rand sa fie fabricat pe teritoriul Romaniei, nu trebuie sa fie obtinut in mod industrial, nu trebuie sa contina aditivi alimentari, iar procesul tehnologic si modul de procesare al produselor trebuie sa aiba o caracteristica traditionala, cu o reteta transmisa din generatii.



Poti fi interesat si de