Initiatorul Bursei de peste nu crede in succesul proiectului

Initiatorul Bursei de peste nu crede in succesul proiectului


Initiatorul proiectului privind realizarea Bursei de peste din Tulcea, Gheorghe Stefan, copresedinte al Comisiei pentru agricultura din PNL, sustine ca obiectivul nu-si va atinge parametrii de functionare in urmatorii cinci ani de la darea in folosinta, iar Romania va putea fi obligata sa returneze Uniunii Europene fondurile utilizate.

peste7Initiatorul proiectului privind realizarea Bursei de peste din Tulcea, Gheorghe Stefan, copresedinte al Comisiei pentru agricultura din PNL, sustine ca obiectivul nu-si va atinge parametrii de functionare in urmatorii cinci ani de la darea in folosinta, iar Romania va putea fi obligata sa returneze Uniunii Europene fondurile utilizate.

Obligatoriu, Bursa trebuie sa functioneze cinci ani, conform regulilor europene, timp in care trebuie sa atinga niste parametri. Daca nu atinge parametrii pentru care a fost construita, putem da banii inapoi Uniunii Europene cu dobanda. Am dubii ca aceasta Bursa isi va atinge caracteristicile tehnice, si ma refer la cantitatea de peste primita, numarul de locuri de munca create si nu numai, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, Gheorghe Stefan, fost presedinte al Agentiei Nationale pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA).

In opinia acestuia, Bursa de peste de la Tulcea era o oportunitate in urma cu 10 ani, dar intre timp situatia pe piata piscicola s-a schimbat.

Trebuie tinut cont de realitatile momentului. Fermele piscicole din Delta nu prea mai produc peste, pentru ca nu primesc nicio subventie pentru energia utilizata, pasarile ihtiofage creeaza foarte mari pagube, drept pentru care fermele piscicole au trecut la exploatarea stufului, altele utilizeaza terenurile pentru agricultura, iar din ferma piscicola din Delta nu prea mai iese peste pentru piata romaneasca, a mai spus Gheorghe Stefan.

Gheorghe Stefan a participat la Tulcea, la o intalnire cu fermierii din judet, in timpul careia acestia si-au prezentat problemele cu care se confrunta.

Cea mai mare problema de anul acesta a fost seceta. PNL a propus inca de acum o luna acordarea de avansuri fermierilor, urmand ca la finele evaluarii productiei sa se plateasca diferenta, pentru ca altfel si anul 2016 va fi compromis, in conditiile in care nu se vor putea realiza insamantarile de toamna. Ministerul Agriculturii continua sa nu vina cu o solutie concreta in aceasta problema, a declarat la randul sau, secretarul general al Comisiei pentru agricultura din cadrul PNL, Diana Pavelescu.

Proiectul Bursei de peste de la Tulcea a fost anuntat in urma cu peste opt ani de ANPA, insa lucrarile de amenajare a imobilului in care aceasta va functiona au inceput anul trecut. Realizarea Bursei de peste costa circa 6,5 milioane de euro, suma fiind asigurata prin Programul Operational pentru Pescuit 2007-2013.

Lucrarile de realizare a proiectului se vor incheia in luna decembrie a acestui an, autoritatile tulcene anuntand ca au inceput sa lucreze la Regulamentul de organizare si functionare a Bursei de peste.



Poti fi interesat si de