Slovacia reduce la jumatate cota de TVA la produsele alimentare de baza

Slovacia reduce la jumatate cota de TVA la produsele alimentare de baza


Parlamentul slovac a aprobat o reducere cu 50% a taxei pe vanzari pentru produsele alimentare de baza, masura facand parte dintr-un pachet mai amplu de masuri al Guvernului destinat sa ajute familiile sarace, in avanpremiera alegerilor legislative din luna martie a anului viitor, transmite Reuters.

bucati carneParlamentul slovac a aprobat o reducere cu 50% a taxei pe vanzari pentru produsele alimentare de baza, masura facand parte dintr-un pachet mai amplu de masuri al Guvernului destinat sa ajute familiile sarace, in avanpremiera alegerilor legislative din luna martie a anului viitor, transmite Reuters.
Actul normativ aprobat de Legislativul de la Bratislava reduce taxa pe vanzari pentru produsele alimentare de baza, incluzand painea, untul, laptele si carnea, de la 20% in prezent pana la 10%, incepand din luna ianuarie 2016. O taxa redusa pe vanzari se aplica deja pentru medicamente si carti.

Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a apreciat ca reducerea va costa bugetul 77 milioane de euro, ca urmare a diminuarii veniturilor din taxe anul viitor, dar cu toate acestea nu ar urma sa majoreze deficitul fiscal, asteptat sa ajunga la 1,93% din PIB, in conditiile in care cresterea economica va majora veniturile la buget. Aceasta masura va reduce cheltuielile familiilor sarace cu 0,5% pe an, a spus Peter Kazimir in fata parlamentarilor.

Partidul social-democrat Smer al premierului Fico a castigat o majoritate absoluta la alegerile din 2012 si ramane de departe cel mai popular partid din Slovacia. Reducerea taxei pe vanzari face parte dintr-un pachet mai amplu de masuri, care include majorarea salariului minim pe economie pana la 400 de euro pe luna, de la 380 de euro pe luna in prezent, si modernizarea spitalelor. In plus, partidul Smer a extins controlul statului in sectoare precum utilitatile prin limitarea cresterii preturilor si de asemenea a adoptat o atitudine antiimigratie care este populara in randul alegatorilor dar a dus la o ruptura in relatiile cu Germania si alti parteneri europeni.

Potrivit unui sondaj de opinie derulat in luna septembrie, partidul Smer se bucura de sprijinul a 38% dintre alegatori, fata de 44% la ultimele alegeri parlamentare. Chiar daca nu va reusi sa obtina majoritatea absoluta la alegerile din primavara, Smer este cel mai probabil partid care va conduce urmatoarea coalitie guvernamentala, printre posibilii aliati fiind crestin democratii si un mic partid nationalist.



Poti fi interesat si de