Proiect IBNA Balotesti - carne de porc cu continut redus de colesterol

Proiect IBNA Balotesti - carne de porc cu continut redus de colesterol


Cercetatorii romani de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala - IBNA Balotesti au dezvoltat, in colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul carora se pot obtine produse functionale, precum ouale imbogatite cu acizi grasi Omega 3 sau carne de porc cu un continut redus de colesterol.

pocusoriCercetatorii romani de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala - IBNA Balotesti au dezvoltat, in colaborare cu sectorul privat, o serie de proiecte cu ajutorul carora se pot obtine produse functionale, precum ouale imbogatite cu acizi grasi Omega 3 sau carne de porc cu un continut redus de colesterol.

IBNA Balotesti este unul dintre putinele institute nationale care nu inregistreaza datorii la bugetul de stat, stie sa faca profit si, totodata, sa transfere cu succes rezultatele cercetarii in practica.

In ciuda crizei financiare, institutul a reusit sa isi acopere cheltuielile, nu a inregistrat datorii la bugetul de stat sau la bugetele locale si nici nu beneficiat de stergerea datoriilor. De asemenea, a reusit inca din perioada cand era in coordonarea ASAS sa obtina o cifra de afaceri de 21 de milioane de lei, dar si cele mai multe proiecte castigate in regim competitiv. Derulam anual 30-40 de proiecte de cercetare si in mod frecvent intre 5 si 10 sunt internationale. Consider ca avem o buna vizibilitate la nivel international si suntem integrati in aria europeana a cercetarii, a declarat directorul general al IBNA Balotesti, Horia Grosu.

Institutul din Balotesti este un bun exemplu nu numai din punct de vedere al cercetarii, dar si din cel al transferului rezultatelor cercetarii in piata, realizand anumite furaje care pot fi folosite in hrana animalelor si, astfel, sunt imbunatatite, din punct de vedere calitativ si nutritional, produsele obtinute de la acestea.

Prin dezvoltarea unui proiect pe tema oului cu calitati de aliment functional, de exemplu proiectul Omeganutriosan, au rezultat alte patru proiecte, in care au intrat, la cererea lor, si parteneri privati, nu doar din Romania, ci si din Slovenia si Serbia. Doua proiecte au vizat calitatatea oului, respectiv obtinerea oului cu colesterol redus, iar celelalte doua se refera la imbunatatirea oului cu Omega 3 si vitamina E. Alte proiecte pe care le derulam cu parteneri privati vizeaza utilizarea sroturilor de camelina (planta folosita in industrie pentru semintele ei bogate in ulei - n. r.), dar si tescovina, foarte bogate in antioxidanti, pentru imbunatatirea carnii de porc. Astfel, animalul mananca sanatos, hrana este imbunatatita si atunci si ceea ce consuma omul este mai sanatos, a precizat seful institutului.



Poti fi interesat si de