Romania va primi aproximativ 3% din totalul banilor acordati de Comisia Europeana

Romania va primi aproximativ 3% din totalul banilor acordati de Comisia Europeana


Fermierii romani vor primi sprijin in valoare de 11,1 milioane de euro de la Comisia Europeana (CE), ceea ce inseamna aproape 3% dintr-un total de 420 de milioane de euro. Cele mai mari sume vor ajunge la fermierii din Germania, pentru care CE a alocat 69,2 milioane de euro.

carcase porciFermierii romani vor primi sprijin in valoare de 11,1 milioane de euro de la Comisia Europeana (CE), ceea ce inseamna aproape 3% dintr-un total de 420 de milioane de euro. Cele mai mari sume vor ajunge la fermierii din Germania, pentru care CE a alocat 69,2 milioane de euro.

Desi au avut cele mai agresive proteste din Europa, fermierii francezi se situeaz? pe locul doi ca valoare a ajutoarelor acordate, urmati de Marea Britanie, cu 36,1 milioane de euro. La polul opus, se afla Malta care primeste cea mai mica din suma totala stabilita de CE pentru sprijinirea fermierilor din UE, adica 100.000 de euro.

Alte masuri din planul de sprijin includ scheme de stocare privata pentru produse lactate si carne de porc, precum si posibilitatea acordarii de avans la platile directe. Acesta este un pachet de sprijin comprehensiv, decisiv si robust. Este o declaratie de sprijin din partea Comisiei pentru agricultura europeana, a apreciat comisarul european pentru agricultura, Phil Hogan.

Cateva mii de producatori de lapte si carne de porc au protestat la inceputul acestei luni pe strazile din Bruxelles, pe fondul reuniunii ministrilor agriculturii din tarile membre. Embargoul rus asupra produselor agricole, decretat de Moscova in replica la sanctiunile adoptate de UE dupa criza ucraineana, apasa greu asupra pietelor, in conditiile in care Rusia era destinatia a 10% din exporturile agricole din UE.

La randul ei, piata laptelui sufera din cauza unei supraproductii la nivel mondial. Pe langa lipsa pietei din Rusia, cererea scazuta din China si cresterea productiei in cadrul UE dupa eliminarea cotelor de lapte, la 31 martie, au creat un dezechilibru.

Banii de la Comisa Europeana s-au impartit in felul urmator: Germania 69,2 mil. euro, Franta 62,9 mil. euro; Marea Britanie 36,1 mil. euro; Olanda 29,9 mil. euro; Polonia 28,9 mil. euro; Spania 25,5 mil. euro; Italia 25 mil. euro; Irlanda 13,7 mil. euro; Belgia 13 mil. euro; Lituania 12,6 mil euro; Cehia 11,2 mil euro; Romania 11,1 mil. euro; Danemarca -11,1 mil. euro; Ungaria 9,5 mil. euro; Finlanda 9 mil. euro; Letonia 8,5 mil. euro; Suedia 8,2 mil. euro; Estonia 7,6 mil. euro; Austria 7 mil. euro; Bulgaria 6 mil. euro; Portugalia 4,8 mil. euro; Slovacia 2,5 mil. euro; Croatia 1,8 mil. euro; Slovenia 1,4 mil. euro; Grecia 2,3 mil. euro; Luxembourg - 0,7 mil. euro; Cipru - 0,4 mil. eur; Malta - 0,1 mil. euro.



Poti fi interesat si de