Termen de rambursare a TVA mai mic, pentru firmele din industria alimentara

Termen de rambursare a TVA mai mic, pentru firmele din industria alimentara


Ministerul Agriculturii si Ministerul Finantelor Publice discuta despre elaborarea unui act normativ prin care sa se limiteze la 30 de zile termenul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru firmele din agricultura si cele din industria alimentara, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta pe teme de fiscalitate.

comerciantiMinisterul Agriculturii si Ministerul Finantelor Publice discuta despre elaborarea unui act normativ prin care sa se limiteze la 30 de zile termenul de rambursare a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru firmele din agricultura si cele din industria alimentara, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, intr-o conferinta pe teme de fiscalitate.

Discutam in aceasta perioada cu Ministerul Finantelor si cu ANAF. Principala problema pe care o avem este rambursarea TVA. Avem si masura de taxare inversa pentru cereale si alte masuri care pun presiune pe agentii economici. Din acest motiv, trebuie sa intram in normalitate. Pe zona de agricultura noi vrem sa facem chiar un act normativ prin care, daca nu chiar in 20 de zile, cat am dori noi, in cel mult 30 de zile, sa fie rambursarea pentru agentii economici din agricultura si industrie alimentara, a explicat Constantin.

Despre necesitatea reducerii termenelor de rambursare a TVA a vorbit si reprezentantul companiei de consultanta Deloitte Vlad Boeriu. El sustine ca acesta ar fi urmatorul pas ce trebuie facut in sprijinul firmelor, dupa reducerea TVA la 9% pentru produsele alimentare.

Cred ca mai sunt pasi de facut. Un prim pas ar fi reducerea sau simplificarea procedurii de rambursare a TVA. Acum, foarte multi producatori sunt afectati de achizitiile pe care le fac cu TVA 24% pentru combustibil, utilitati, ambalaje si asa mai departe si, in continuare, procedura de rambursare de TVA este una greoaie. Trebuie sa astepte luni de zile pentru a primi aceasta rambursare, desi Uniunea Europeana a avertizat in mai multe randuri ca procedura curenta este una care nu e conforma cu principiul neutralitatii TVA, a spus Vlad Boeriu.



Poti fi interesat si de