Fermierii francezi au blocat Parisul pentru a obtine ajutorul Guvernului

Fermierii francezi au blocat Parisul pentru a obtine ajutorul Guvernului


Fermierii francezi nemultumiti de scaderea veniturilor personale au organizat joi o manifestatie de forta prin mobilizarea a peste 1.000 de tractoare in centrul Parisului pentru a cere ajutorul Guvernului inaintea unei reuniuni a mini?trilor europeni ai Agriculturii care va avea loc saptamana viitoare, transmite AFP.

francezi fermaFermierii francezi nemultumiti de scaderea veniturilor personale au organizat joi o manifestatie de forta prin mobilizarea a peste 1.000 de tractoare in centrul Parisului pentru a cere ajutorul Guvernului inaintea unei reuniuni a mini?trilor europeni ai Agriculturii care va avea loc saptamana viitoare, transmite AFP.

In jurul orei locale 9,00 (7,00) prefectura politiei Parisului a numarat 1.365 de tractoare si aproximativ 100 de autocare la periferiile capitalei Frantei. In plus, la chemarea FNSEA, primul sindicat agricol din Franta, alti 4.000 pana la 5.000 de agricultori ar urma sa ajunga la Paris cu autocarul sau trenul. Odata reunite la Poarta Vincennes, in estul Parisului, unul din principalele puncte de acces spre Capitala, diferitele coloane de manifestanti se vor indrepta spre Place de la Nation, unde vor protesta pe intreaga durata a zilei.

'Aceasta manifestatie nu va fi o defilare folclorica ?i nici o parada a tractoarelor. Fermierii sunt hotarati', a avertizat secretarul general al FNSEA, Dominique Barrau. Dupa o serie de crize care i-au afectat pe producatorii de lapte,bovine si porcine, FNSEA a cerut fermierilor sa vina sa protesteze pe strazile din Paris pentru a evita lichidarea sectorului agricol francez.

O delegatie a protestatarilor ar urma sa se indrepte in cursul diminetii spre Adunarea Nationala, camera inferioara a Parlamentului francez, escortati de mai multe zeci de tractoare iar ulterior principalii lideri sindicali vor fi primiti la discutii de premierul Manuel Valls.

Fermierii francezi, care in cursul acestei veri au organizat peste 500 de actiuni de protest prin blocarea mai multor siteuri turistice celebre din Franta precum manastirea Mont-Saint-Michel sau castelul Chambord, asteapta un angajament din parte guvernantilor in favoarea exploatatiilor agricole afectate de scaderea preturilor.

Guvernul francez a anuntat la data de 22 iulie un plan de urgenta pentru crescatorii de animale in valoare de 600 milioane de euro. Insa sectorul agricol cere ca, pe lunga masurile pe termen scurt, sa fie luata o 'pauza' in procesul de reglementare care ii afecteaza pe producatorii francezi in beneficiul concurentilor lor europeni.

'Guvernul lucreaza la un set de masuri de raspuns', a anuntat ministrul francez al Agriculturii, Stphane Le Foll, adaugand ca reuniunea de lunea viitoare a ministrilor europeni ai Agriculturi va permite completarea lor.

Contextul global este unul nefavorabil pentru fermierii francezi in conditiile embargoului introdus de Rusia pentru produsele agroalimentare occidentale, eliminarii cotelor la lapte in Europa si incetinirii economice a Chinei, care duce la diminuarea achizitiilor sale de produse agricole. In plus, fermierii sunt nemultumiti si de razboiul preturilor dintre marile grupuri de distributie, care trage in jos intregul lant de productie.



Poti fi interesat si de