Crescatorii de pasari cer eliminarea taxelor de raft pentru producatori

Crescatorii de pasari cer eliminarea taxelor de raft pentru producatori


Crescatorii de pasari din Romania au solicitat ministrului Agriculturii activarea masurii de bunastare in sector, compensarea TVA la producator cu datoriile pe care acestia le au la bugetul de stat si eliminarea taxelor pe care le platesc supermarketurilor, cel putin in perioadele de criza.

fermagainiCrescatorii de pasari din Romania au solicitat ministrului Agriculturii activarea masurii de bunastare in sector, compensarea TVA la producator cu datoriile pe care acestia le au la bugetul de stat si eliminarea taxelor pe care le platesc supermarketurilor, cel putin in perioadele de criza.

Pretul cerealelor a inceput sa creasca destul de mult, furajele s-au scumpit deja, iar preturile noastre la poarta fermei sunt mai mici cu un leu decat cele de anul trecut. Anul trecut, in aceasi perioada, vindeam cu 7,76 lei kilogramul de carcasa la poarta fermei, iar anul acesta vindem cu 6,76 lei. La acelasi pret in galantar, minus 12% reducerea de TVA, noi vindem cu un leu mai putin. Acest lucru inseamna ca, cei care distribuie, care vand produsul nostru, castiga acel leu plus taxele pe care le incaseaza: pe raft, pe promovare si asa mai departe, a spus Ilie Van, in Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor.

Acesta a propus ca, in perioadele de criza, taxele pe care producatorii le platesc catre supermarketuri sa fie eliminate. Asa cum am spus, vindem cu un leu mai putin kilogramul de carcasa la poarta fermei si suntem intr-o situatie grava din punct de vedere financiar, iar leul acesta se duce in profitul supermarketurilor. Pe langa acest leu, comerciantul mai ia si taxa de raft, taxa de promovare si tot felul de alte taxe. Propun ca in perioadele de criza, asa cum este cea pe care o traversam cu Rusia si cum vor mai fi si altele, sa nu mai platim aceste taxe catre supermarketuri. Cred ca putem ajunge la o intelegere cu acestea, asistati de institutiile statului, ca in momentul in care isi iau un profit atat de mare, sa nu le mai platim aceste taxe. Daca situatia persista, fermierii vor intra in faliment si vom aduce produse de afara, a avertizat seful Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

Ilie Van a mai solicitat si activarea masurii de bunastare care este suspendata in noul PNDR pentru sectoarele de pasare si porc pentru ca fermele noi nu pot beneficia de o noua sesiune de depunere.

Au aparut in ultimii trei ani ferme noi si acestea nu beneficiaza de tratament egal in posibilitatea accesarii acestei masuri. Va rugam ca in aceasta modificare de PNDR sa propuneti si activarea masurii de bunastare a animalelor si cresterea acestor angajamente de la 5 la 7 ani, urmand ca sa gandim daca mai este nevoie de inca un pachet de 7 ani, a explicat Van.

O alta problema ridicata de crescatori a fost cea legata de compensarea TVA la producator cu datoriile celelalte pe care le au catre buget, recunoscand ca acest domeniu apartine de Ministerul Finantelor, care s-a aratat intotdeauna refractar la o astfel de masura. Totodata, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania considera ca ar fi benefica si o reactie mai rapida din partea autoritatilor in cazul unor situatii cum a fost si seceta din acest an.

Pe de o parte, vrem o reactie mai rapida pentru previziunea unor astfel de fenomene, iar, pe de alta parte, pentru preintampinarea unor pierderi care nu mai pot fi recuperate. Trebuie sa institutionalizam dialogul intre organizatiile profesionale, producatori si institutiile statului. Noi avem un dialog permanent si destul de prompt cu Ministerul Agriculturii, dar de multe ori problemele legate de sectoarele noastre nu tin doar de Ministerul Agriculturii. Aceasta institutionalizare presupune intreaga filiera de produs vizavi de institutiile statului, care trebuie sa fie toate implicate in dialog, a mai adaugat Ilie Van, precizand insa ca degeaba sunt semnalate problemele la Ministerul Agriculturii daca rezolvarea acestora tine de Ministerul Finantelor.

Potrivit sursei citate, sectorul avicol a performat dupa reducerea TVA in conditiile in care productia interna a crescut cu 16.000 de tone, exporturile au fost mai mari mai mari cu 10%, iar importurile cu numai 8%.

Romania are in jur de 500 de ferme avicole autorizate sanitar-veterinar, care apartin unui numar de 250 de societati membre ale UCPR. Cei 200 de producatori de oua din UCPR realizeaza 85% - 90% din productia autohtona de oua obtinuta in sistem industrial, iar productia anuala de oua se ridica la circa 1,36 de miliarde de bucati.



Poti fi interesat si de