Fermierii afectati de seceta ar putea fi despagubiti

Fermierii afectati de seceta ar putea fi despagubiti


Fermierii ale caror culturi agricole au fost afectate de seceta, in aceasta vara, ar putea fi despagubiti cel mai probabil printr-o schema de ajutor de stat, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, intr-o intalnire de lucru cu fermieri si reprezentanti ai institutiilor deconcentrate din judetul Neamt.

floarea soareluiFermierii ale caror culturi agricole au fost afectate de seceta, in aceasta vara, ar putea fi despagubiti cel mai probabil printr-o schema de ajutor de stat, a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Botanoiu, intr-o intalnire de lucru cu fermieri si reprezentanti ai institutiilor deconcentrate din judetul Neamt.

La nivelul ministerului, monitorizam cu foarte multa atentie situatia din teren. Pentru a putea veni in sprijinul fermierilor, Ministerul Agriculturii, prin directiile agricole judetene, a solicitat de la primarii date referitoare la situatia culturilor si suprafetele afectate de seceta. Dupa centralizarea si analiza acestora, directiile agricole vor transmite raportul catre minister. Ulterior, vom gasi cea mai buna solutie pentru a veni in sprijinul fermierilor afectati de seceta, cel mai probabil printr-o schema de ajutor de stat, a precizat oficialul.

Totodata, Botanoiu le-a prezentat producatorilor agricoli oportunitatile de finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, in vederea refacerii infrastructurii secundare de irigatii.

Prin Sub-masura 4.3 Sprijin pentru investitii in infrastructura legate de dezvoltarea, modernizarea sI adap tarea sectoarelor, se pot accesa, numai anul acesta, 218 milioane de euro pentru proiecte care vizeaza refa cerea infrastructurii secundare de irigatii. Pentru intreaga perioada de programare, bugetul alocat pentru asemenea investitii se ridica la peste 435,2 mili oane de euro, a spus secretarul de stat in MADR.

Potrivit unui comunicat de presa al ministerului de resort, printre subiectele ridicate de fermierii prezenti la discutii s-au aflat si efectele eliminarii cotelor de lapte la nivel european, amenajamentele pastorale, posibilitatile de stimulare a investitiilor in sectorul zootehnic si in zona montana, precum si efectele aplicarii Legii 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol.

Aceasta lege a fost gandita pentru protejarea producatorului adevarat, adica agricultorul care detine teren sau animale si face productie. Principalul efect al legii este scoaterea interme dia rilor din relatia producator-consumator final, astfel incat micul pro ducator sa isi poata valorifica marfa, sa obtina profit, le-a explicat secretarul de stat agricultorilor nemteni.



Poti fi interesat si de