Cererea de alimente, furaje si fibre va creste cu 60%, la nivel mondial, pana in 2050 (raport SOER)

Cererea de alimente, furaje si fibre va creste cu 60%, la nivel mondial, pana in 2050 (raport SOER)


Cererea totala de alimente, furaje si fibre va creste cu 60% la nivel mondial, pana in anul 2050, in timp ce suprafata de teren arabil raportata la fiecare persoana ar urma sa scada cu 1,5%, anual, noteaza raportul "Mediul european - starea si perspectiva 2015 - SOER 2015, intocmit de Agentia Europeana de Mediu /AEM/, citand insa date ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura /FAO.

furaje 0Cererea totala de alimente, furaje si fibre va creste cu 60% la nivel mondial, pana in anul 2050, in timp ce suprafata de teren arabil raportata la fiecare persoana ar urma sa scada cu 1,5%, anual, noteaza raportul "Mediul european - starea si perspectiva 2015 - SOER 2015, intocmit de Agentia Europeana de Mediu /AEM/, citand insa date ale Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura /FAO.

Estimarile arata, de asemenea, ca productia primara neta valorificata de om a s-a majorat in mod constant odata cu cresterea populatiei. De altfel, proiectiile Organizatiei Natiunilor Unite /ONU/ releva faptul ca, pana in anul 2050, populatia mondiala va depasi 9 miliarde de persoane. In prezent, populatia globului insumeaza 7 miliarde de oameni, iar in 1950 era de mai putin de 3 miliarde de locuitori.

Pe fondul acestor date, raportul SOER arata ca, in urmatorii 35 de ani, cererea totala de alimente, furaje si fibre va creste cu 60% la nivel mondial, iar suprafata de teren arabil raportata la fiecare persoana ar urma sa scada cu 1,5%. In plus, cererea mondiala de energie si cea de apa va fi mai mare cu 30%, respectiv 40%, in urmatorii 20 de ani.

Schimbarea utilizarii terenurilor determinata de oameni, cum ar fi transformarea padurilor in teren cultivat sau infrastructura (inclusiv minerit), reprezinta o parte importanta a valorificarii anuale de biomasa in Africa, Orientul Mijlociu, Europa de Est, Asia Centrala si Rusia. In schimb, culturile sau cheresteaua reprezinta cea mai mare parte a resurselor valorificate de catre om in tarile occidentale industrializate sau in Asia. Preocuparile tot mai mari legate de securitatea alimentara, hidrica si energetica au impulsionat achizitiile transnationale de terenuri in ultimii 5-10 ani, in principal in tarile in curs de dezvoltare. Numai intre 2005 si 2009, suprafata totala a terenurilor achizitionate in alte tari la nivel mondial a constituit circa 470.000 kmp, comparabila cu suprafata Spaniei. In unele tari (indeosebi in Africa), suprafete extinse de zone agricole au fost vandute investitorilor straini, proveniti, in principal, din Europa, America de Nord, China si Orientul Mijlociu", se noteaza in raportul SOER 2015.

Raportul "Mediul european - starea si perspectiva 2015" - SOER 2015, intocmit de AEM, reprezinta o evaluare integrata a mediului european care contine, de asemenea, evaluari si date de la nivel mondial, regional si national, precum si comparatii intre tari.

SOER 2015 cuprinde doua rapoarte si 87 de note informative online (denumite 'briefing'), dupa cum urmeaza: Raportul de sinteza si Raportul privind evaluarea tendintelor majore la nivel mondial, completate de 11 informari privind tendintele majore la nivel mondial, 25 de informari privind Europa, noua informari cu comparatii intre tari, 39 de informari de tara (bazate pe rapoartele nationale privind starea mediului) si trei informari la nivel regional.

Agentia Europeana de Mediu /AEM/ este o institutie a Uniunii Europene, care are scopul de a sprijini dezvoltarea durabila si de a contribui la imbunatatirea semnificativa si cuantificabila a starii mediului in Europa prin furnizarea de informatii prompte, specifice, relevante si de incredere atat factorilor de decizie politica, cat si publicului. AEM este sprijinita in activitatea sa de catre Reteaua europeana de informare si observare a mediului (Eionet), formata din 39 de tari europene. (sursa: AGERPRES)



Poti fi interesat si de