Infiintarea de cooperative urmatorul nivel de dezvoltare in agricultura romaneasca

Infiintarea de cooperative urmatorul nivel de dezvoltare in agricultura romaneasca


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a vorbit despre importanta stimularii Infiintarii de cooperative, In cadrul conferintelor de informare si prezentare a PNDR 2014 2020, din judetul Satu Mare, din perioada 9-10 iulie 2015.

camp5Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Daniel Constantin, a vorbit despre importanta stimularii Infiintarii de cooperative, In cadrul conferintelor de informare si prezentare a PNDR 2014 2020, din judetul Satu Mare, din perioada 9-10 iulie 2015.

Grupurile si organizatiile de producatori ajuta fermierii sa faca fata, Impreuna, provocarilor generate de cresterea concurentei si de consolidarea pietelor, In ceea ce priveste comercializarea produselor lor, inclusiv pe pietele locale.

Ministerul Agriculturii sustine crearea de cooperative care sa functioneze pe principii moderne, Intrucat este nevoie de o organizare mai buna In agricultura. Cu cat fermierii se asociaza mai mult, cu atat ei devin mai puternici si isi consolideaza pozitia pe piata, avand capacitatea de a livra constant mai multe produse, ceea ce Ii transforma Intr-un partener mai puternic pentru ceilalti operatori din piata, raspund criteriului de calitate si Isi pot construi mai usor anumite facilitati - spre exemplu, spatiile de depozitare. Romania produce suficient la nivel national. Din pacate, partea de procesare nu este la fel de bine dezvoltata si exportam materie prima, nu procesata, cum ar trebui. De aceea, vorbim despre grupuri de producatori, despre cooperative si integrarea productiei pe tot lantul, pentru a crea plus valoare, a subliniat ministrul Daniel Constantin.

Totodata, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin Directia Generala Dezvoltare Rurala - Autoritate de Management pentru Programul National de Dezvoltare Rurala, este Intr-un proces permanent de colaborare cu institutiile financiare pentru a facilita accesul la finantare al beneficiarilor PNDR.

Lucram In aceste zile la proiectul unei banci de dezvoltare la nivel national, care sa ajute la accesarea de fonduri europene. Odata Infiintata, aceasta banca ar trebui sa vina, In perioada urmatoare, cu pachete financiare stimulative pentru cei care vor sa acceseze fonduri europene, cum ar fi dobanzi mai mici, pe care sa le negociem cu aceasta banca, sau o perioada de rambursare mai mare a Imprumuturilor, a mai precizat ministrul Daniel Constantin, in cadrul conferintei de informare si prezentare a PNDR 2014 2020 din judetul Satu Mare.

***

Informatii suplimentare:

Prin intermediul caravanei PNDR 2020 se creeaza oportunitatea unui dialog direct cu actualii si potentialii beneficiari ai fondurilor europene nerambursabile si cu oficialitatile, cu scopul de a intelege corect si concret mecanismul de accesare al finantarilor europene.

Sprijinul destinat formelor asociative poate fi acordat si prin urmatoarele sub-masuri, acestea primind punctaj conform principiilor de selectie specifice :

  • Sub-masura 4.1 - Investitii In exploatatii agricole;
  • Sub-masura 4.2 - Sprijin pentru investitii in procesarea/marketingul produselor agricole;
  • Sub-masura 4.3 - Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice;
  • Sub-masura 4.1 a - Investitii in exploatatii pomicole;
  • Sub-masura 4.2a - Investitii in procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol;
  • Sub-masura 16.1 - Sprijin pentru infiintarea si functionarera grupurilor operationale (GO), pentru dezvoltarea de proiecte pilot, noi produse;
  • Sub-masura 16.1a - Sprijin pentru infiintarea si functionarea grupurilor operationale, dezvoltarea de proiecte pilot, produse si procese.



Poti fi interesat si de