Valer SICIAN, Semtest BVN Mures: Noi producem pur romaneste cu sprijin nemtesc

Valer SICIAN, Semtest BVN Mures: Noi producem pur romaneste cu sprijin nemtesc


BVN este o unitate de elita in domeniul reproductiei animalelor, avand ca activitate principala selectia, testarea si ameliorarea taurilor de reproductie. Cat de importanta este genetica de calitate, dar mai ales adaptarea unei rase la mediul de crestere potrivit, ne explica Valer Sician, director Semtest BVN Mures, intr-un interviu acordat revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

sicianBVN este o unitate de elita in domeniul reproductiei animalelor, avand ca activitate principala selectia, testarea si ameliorarea taurilor de reproductie. Cat de importanta este genetica de calitate, dar mai ales adaptarea unei rase la mediul de crestere potrivit, ne explica Valer Sician, director Semtest BVN Mures, intr-un interviu acordat revistei INDUSTRIA CARNII.RO.

In cazul nostru, cei peste 50 de ani de activitate in domeniu ne recomanda, iar genetica de varf oferita de Semtest BVN de la tauri aclimatizati in Romania ne reprezinta. O samanta produsa astazi, la Semtest BVN Mures, este rodul a zeci de ani de munca in selectie si ameliorare cu seriozitate si pricepere, afirma Valer Sician.

Acesta spune ca daca se face un calcul sumar pentru ferme, insamantarea artificiala este mult mai avantajoasa comparativ cu monta naturala. Luand in calcul cat ar costa achizitia unui taur pentru folosirea la monta naturala si furajarea lui, in raport cu ce l-ar costa pe fermier prin utilizarea I.A. sau prin pregatirea lui la un curs de specializare, echiparea cu un container, materialul seminal in functie de rasa pe care o doreste, eficienta in ferma va creste. Costurile sunt mult mai mari cand vorbim de monta naturala, iar riscul este mult mai mare la transmiterea unor boli si la accidente. Semtest BVN Mures formeaza 10-15 cursanti pe serie, pana acum existand deja 15 astfel de serii.

Punctul forte al unitatii il reprezinta materialul seminal provenit de la taurii aclimatizati in Romania si riguros testati in Germania si Austria, iar seriozitatea si consecventa procesului de selectie si ameliorare se regaseste in nivelul de productie si insusirile de rezistenta a animalului. Semtest BVN Mures, prin seriozitatea si priceperea manifestata in activitatea de selectie si ameliorare, a devenit partenerul principal al crescatorului de bovine din Romania, asigurand acestora consultanta de specialitate, producerea si difuzarea materialului seminal.

Materialul integral il puteti citi in editia cu numarul 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de