Precizie japoneza de la Ishida


Chiar daca firma de origine japoneza Ishida, lider mondial in furnizarea de solutii complete si precise de cantarire, ambalare, etichetare si verificare si-a deschis relativ recent o reprezentanta in Romania (n.red in 2008), nu inseamna ca produsele firmei nu sunt cunoscute si apreciate la noi.

ishidaChiar daca firma de origine japoneza Ishida, lider mondial in furnizarea de solutii complete si precise de cantarire, ambalare, etichetare si verificare si-a deschis relativ recent o reprezentanta in Romania (n.red in 2008), nu inseamna ca produsele firmei nu sunt cunoscute si apreciate la noi.

Deschiderea unui birou Ishida la Bucuresti a fost o miscare logica, in conditiile in care de aproape 12 ani in Romania se deruleaza multe proiecte, peste 140 de echipamente fiind deja in functiune. Proiectele in desfasurare, dezvoltarea pietei, dar si cresterea constanta a numarului de clienti au impus deschiderea reprezentantei romanesti in mai 2008, spune Dinu Stroescu, sales manager Ishida Europe.

Romania a fost aleasa si pentru potentialul de crestere al pietei locale, mai ales dupa aderarea la UE. Pe de alta parte, s-a tinut cont si de necesitatea asigurarii service-ului pentru echipamentele vandute anterior, o oportunitate care nu trebuia neglijata.
Nu in ultimul rand, actionarii Ishida au decis sa deschida un birou propriu in aceasta parte a Europei pentru a fi mai aproape de zona balcanica si de clientii din regiune.

Ishida (Japonia 1893), furnizorul preferat al grupului Danish Crown, produce o gama variata de echipamente, care pot fi folosite pentru procese precum cantarire-calibrare (cantar multihead, grader), ambalare (tray sealer) sau verificarea calitatii (checkweigher, XRay). In Romania exista peste 30 de clienti in diverse domenii de activitate.

Produsul cel mai reprezentativ pentru companie este cantarul multihead, inventat de catre Ishida in 1972 (exista aproximativ 2.000 de patente), japonezii fiind cei mai mari producatori la nivel mondial, cu peste 40.000 de unitati, din care peste 110 sunt instalate in Romania in ultimii 12 ani.
Echipamentele de amba lare se impun prin cantarirea de inalta precizie, ambalarea in conditii de stricta igiena si verificarea sigurantei produsului. In ce priveste carnea proaspata, sistemele integrate propuse de Ishida permit o manipulare omogena a produselor, mentinerea prospe timii, precum si o trasabilitate fara cusur.

Cum produsele la caserola ocupa o parte tot mai importanta a pietei, Ishida pune la dispozitia clientilor mai multe linii complete. In cazul volu melor mari ambalate in caserole de plastic, de exemplu, linia ultraperformanta de termoformare este echipata cu optiuni cum ar fi controlul cu ajutorul razelor X si Pick & Place Systems, oferind numeroase avantaje. De asemenea, linia cu etansare QX-1100 Ishida permite un randament maxim, manipuland caserolele cu o viteza ridicata.

La momentul actual, la nivel local. segmentul cel mai important pentru Ishida este industria snacks-urilor, insa echipamentele producatorului nipon sunt folosite si in sectoare precum cel al pestelui, carnii, produselor congelate, dulciurilor sau produselor lactate.

Pe lista companiilor autohtone care au beneficiat deja de expertiza japoneza se numara firme cunoscute cum ar fi Agrosprint, Alfredo, Alka, Best Foods, European Food, Frigorifer, Intersnack, Nestle, Macromex, Phoenix Y, Rom Funghi, Star Foods,Tymbark Maspex, Transavia, Unilever sau Ulker.

Filiala locala a Ishida are ca principale obiective vanzarea produselor si promptitudine maxima in acordarea de asistenta tehnica pe piata romaneasca, asigurandu-se astfel servicii de calitate intr-un timp cat mai scurt si punerea la dispozitia clientilor existenti si potentiali a unui personal calificat, dedicate pietei locale, declara Dinu Stroescu.

Alianta strategica Ishida Meyn Food Processing Technology

Unul dintre sectoarele importante ale industriei alimentare in care expertiza Ishida este recunoscuta este carnea de pasare. Pentru a oferi procesatorilor de carne de pui o solutie complet integrata, de la puiul viu la produsul paletizat, a fost realizata o alianta strategica intre Ishida si Meyn Food Processing Technology.

Astfel, Meyn acopera partea de procesare, iar Ishida partea de cantarire-calibrare, ambalare si controlul calitatii. Compania nipona pune la dispozitia clientilor Ishida FlexLine, o linie complet integrata de cantarire-ambalare la caserola robotizata (greutate fixa), dar si echipamente independente: cantar multihead (portionare), grader (pentru calibrare), checkweigher +detector metale, XRay etc, in completarea si optimizarea liniilor deja existente. Printre companiile de top din Europa care si-au instalat astfel de linii performante se numara si producatorul rus de carne de pasare Prioskolie, unul dintre principalii jucatori pe aceasta piata.

In Romania, la momentul actual, majoritatea companiilor prefer sa modernizeze liniile existente (greutate fixa, calibrare, verificarea greutatii, detectie corpuri straine). Pe lista avantajelor oferite de Ishida FlexLine se numara reducerea semnificativa a costurilor, spune Dinu Stroescu, precum si ocuparea unor spatii mai mici.

Weigh/Batcher Ishida, de exemplu, permite o ambalare rapida a caserolelor, cu viteze de pana la 50 tavite pe minut, un procent de 0-2% supradozaj (in cazul metodelor anterioare era vorba de doua cifre), precum si utilizarea optima a fortei de munca, fara pauze intre portii sau ambalarea directa in caserole sau pungi.

In ce priveste piata locala, reprezentantul Ishida afirma ca se remarca orientarea consumatorilor tot mai mult spre produse de calitate, chiar daca preturile sunt mai ridicate. De asemenea, ponderea produselor vrac/neegalizate pe rafturi este tot mai mica, in favoarea celor cu greutate fixa. Trebuie remarcat, insa, faptul ca producatorii din industria carnii autohtona nu sunt foarte interesati de ambalajele cu greutate fixa, in ciuda avantajelor de proces si logistica generate. Exista, insa, cateva retele internationale de retail care au impus aceste cerinte furnizorilor si unde pot fi deja gasite la raft caserole cu o greutate fixa.

In ciuda faptului ca investitiile in unitati noi de productie pot fi numarate pe degete in ultima vreme, se poate vorbi si de segmente de piata cu un mare potential de crestere, cum ar fi, de exemplu, semipreparatele si produsele congelate, sustine Dinu Stroescu. Ishida este pregatita sa faca fata tuturor acestor provocari, fie ca este vorba de un singur echipament sau de o linie intreaga, parte a unui proiect care implica cantarire, ambalare sau controlul calitatii.

Articol preluat din editia 40 a revistei INDUSTRIA CARNII.RO.



Poti fi interesat si de