Rata de absorbtie de 84% pe fondurile europene din agricultura

Rata de absorbtie de 84% pe fondurile europene din agricultura


Romania a depasit 84% la gradul de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala, in timp ce platile totale efectuate pana in prezent din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013 si rambursate de catre Comisia Europeana s-au apropiat de 7,6 miliarde de euro.

agric5Romania a depasit 84% la gradul de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala, in timp ce platile totale efectuate pana in prezent din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013 si rambursate de catre Comisia Europeana s-au apropiat de 7,6 miliarde de euro.

"Avem o rata de absorbtie de 84% si aproape 7,6 miliarde de euro din bani europeni platiti beneficiarilor si rambursati de catre Comisia Europeana. Cred ca vom depasi o rata de absorbtie de peste 90% pe acest program, mai ales daca obtinem acordul pentru prelungirea cu sase luni a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, dar si posibilitatea ca banii de la anumite axe de finantare care nu au fost accesati sa fie realocati catre alte axe ale programului", a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii George Turtoi.

In ceea ce priveste proiectele depuse pe cele doua masuri deschise in 25 martie din noul PNDR 2014 - 2020, Turtoi a precizat ca, deocamdata, este o perioada de tatonare din partea firmelor de consultanta, iar beneficiarii sunt concentrati pe depunerea cererilor la APIA si, ulterior, pe proiecte de investitii, pentru ca una dintre conditii este sa isi calculeze dimensiunea fermei pe baza cererii depuse la APIA.

"Este posibil ca la APIA o parte din suprafata sa nu fie considerata eligibila la plata si atunci nu apare inregistrat in sistem cu acea suprafata, care nu mai este luata in considerare la calculul standard output, a marjei brute la nivel de ferma. In aceste conditii, beneficiarii asteapta sa vada care este suprafata certa declarata si identificata la APIA sau animalele certe. Asa este la inceputul fiecarui program. De asemenea, este si o perioada de tatonare din partea firmelor de consultanta, pentru ca sunt foarte multe modificari in bine si vor sa nu greseasca, mai ales ca multi beneficiari sunt suparati pe partea de consultanta din cauza problemelor anterioare pe programul trecut", a explicat George Turtoi.

Totodata, in luna august, se va lansa noua Retea Nationala de Dezvoltare Rurala (RNDR) pentru promovarea masurilor din program si constientizarea populatiei, serviciile pe RNDR urmand sa nu mai fie externalizate cum s-a intamplat pe vechiul program.

"In iulie, se termina actuala retea si undeva in august o vom lansa pe cea de pe noul PNDR. Nu mai externalizam aceste servicii, ci o sa le facem in house de catre toate directiile din minister. Este optiune pentru noi, este si mai eficienta si mai putin costisitoare. Avem toti angajatii ministerului specializati pe toate domeniile din zona rurala si reteaua se adreseaza zonei rurale si, de aceea, putem folosi acesti specialisti pentru a realiza toate activitatile retelei. In general, la nivel european, aceasta retea se face in casa. Pe vechiul program s-a considerat ca nu avem expertiza si, de aceea, au fost externalizate aceste servicii. Acum, eu consider ca avem expertiza suficienta", a mai spus oficialul MADR.

Pana in acest moment, pe noul PNDR, in cadrul sesiunii de primire a proiectelor deschisa in perioada 25 martie - 30 octombrie 2015, pentru submasura 4.1 'Investitii in exploatatii agricole' si submasura 6.1 'Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri', a fost depus un singur proiect, potrivit datelor AFIR.
"Acest prim proiect din cadrul sesiunii anuale are ca obiect modernizarea exploatatiei agricole prin achizitia de utilaje, este aferent submasurii 4.1 si a fost depus de un solicitant de fonduri europene nerambursabile din judetul Olt. Valoarea totala a proiectului (cheltuieli eligibile si neeligibile) este de 816.100 euro, din care 658.800 euro reprezinta valoarea eligibila. Din aceasta suma, 329.400 euro reprezinta valoarea fondurilor europene nerambursabile", precizeaza AFIR.

Concluziile unei analize interne a Agentiei au relevat ca pentru PNDR 2007 - 2013, volumul Cererilor de Finantare depuse in ultima zi a sesiunilor de primire a proiectelor era mult mai mare fata de volumul cererilor depuse in celelalte zile din perioada de desfasurare a sesiunii - mai ales fata de primele zile ale sesiunilor. Desi sistemul de depunere si evaluare/selectare pentru PNDR 2014 - 2020 este total diferit (sesiuni anuale continue, cu evaluare lunara), este de asteptat ca in prima perioada dupa deschiderea sesiunilor de primire a proiectelor - mai ales in prima sesiune - numarul proiectelor depuse sa fie unul foarte mic.

Mai mult, deschiderea sesiunii de primire a proiectelor mai sus mentionata a coincis cu campania APIA pentru depunerea cererilor unice de plata, campanie care, fata de sesiunea anuala continua de primire a proiectelor de investitii pentru submasurile 4.1 si 6.1, are un termen mult mai strans, si anume 15 iunie 2015, fata de 30 octombrie 2015.

Practic, in acest moment, numarul de proiecte depuse pana in prezent nu are impact asupra implementarii programului, o evaluare si o centralizare corecta si concreta a numarului proiectelor depuse facandu-se abia dupa incheierea sesiunii de primire aferenta anului 2015.

Pentru PNDR 2014 - 2020, sesiunile de depunere a proiectelor sunt anuale si au o evaluare lunara. Sesiunea deschisa pentru primele masuri de finantare prin PNDR 2020, respectiv sM 4.1 si sM 6.1, are ca termen limita de depunere a proiectelor data de 30 octombrie 2015.



Poti fi interesat si de