Romania vrea termen prelungit de rambursare a platilor pe PNDR

Romania vrea termen prelungit de rambursare a platilor pe PNDR


Romania a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, precum ?i prelungirea cu ?ase luni a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii George Turtoi.

ghidbRomania a solicitat Comisiei Europene posibilitatea de a transfera mai mult de 3% intre axele de finantare ale Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013, precum ?i prelungirea cu ?ase luni a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii George Turtoi.
"Am cerut Comisiei Europene posibilitatea de transfera mai mult de 3% din fondurile europene intre axele de finantare, iar, daca vom obtine acordul, impreuna cu prelungirea de ?ase luni, pana in iunie 2016, a termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene, inseamna ca vom putea face plati pe agromediu din banii actuali inca o jumatate de an. Cred ca este normal sa poti avea mobilitate, sa poti muta banii unde este nevoie ?i sa poti face absorbtie cat de mult poti. Deocamdata, doar Romania a cerut cre?terea procentajului de transfer intre axele de finantare, insa cred ca ?i celelalte tari o vor face", a spus Turtoi.

Acesta a precizat ca, deocamdata, solicitarile Romaniei sunt in discutie la Comisia Europeana pentru ca este nevoie de emiterea unui regulament.

"Pentru prelungirea termenului de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sunt de acord 17 din 27 de tari, dar trebuie sa fie un acord multifond din partea comisarilor care dispun de fonduri europene. Comisarul nostru (Phil Hogan - comisarul european pentru agricultura ?i dezvoltare rurala - n. r.) este de acord, dar mai este nevoie de inca doi comisari", a explicat Turtoi.

Comisarul european pentru agricultura ?i dezvoltare rurala, Phil Hogan, a fost notificat in data de 20 aprilie de catre ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul Romaniei ca termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007 - 2013 sa fie prelungit cu ?ase luni, dupa data de 31 decembrie 2015.

Posibilitatea de a prelungi acest termen cu ?ase luni ar permite Romaniei sa ajunga la un procentaj cat mai bun de absorbtie al fondurilor europene.

Proiectele de investitii realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii romane?ti in exercitiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate pana la finele acestui an, dupa regula n+2.
Potrivit datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), platile totale efectuate pana in prezent din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013 au depa?it 7,6 miliarde de euro pentru proiecte de investitii ?i pentru decontarea platilor directe catre fermieri, iar Romania a ajuns la un gradul de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura ?i dezvoltare rurala de peste 84%.

Valoarea totala a PNDR 2007 - 2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocati proiectelor de investitii prin 12 masuri ?i trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plati directe prin patru masuri. AGERPRES



Poti fi interesat si de