Intregul PNDR 2014-2020 va fi lansat in iunie


Toate masurile din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise pana la jumatatea lunii iunie, cand asteptam si aprobarea oficiala a programului din partea Comisiei Europene, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

turtoi1Toate masurile din noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise pana la jumatatea lunii iunie, cand asteptam si aprobarea oficiala a programului din partea Comisiei Europene, a declarat pentru AGERPRES secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

"Estimarea noastra este ca in prima jumatate a lunii iunie vom da drumul intregului program (PNDR 2014-2020 n.r.), chiar daca acum nu putem spune o data exacta, pentru ca mai sunt de emis acte normative pentru lansare. Saptamana viitoare asteptam sa vina in acest sens o scrisoare de conformitate de la Comisia Europeana, deoarece a fost parcurs tot fluxul de avizare si ne mai trebuie doar semnatura finala", a precizat Turtoi.

Potrivit sursei citate, Romania poate deschide toate masurile din PNDR in baza scrisorii de conformitate, chiar daca aprobarea oficiala a programului este asteptata abia in prima parte a lunii iunie.

"Aprobarea oficiala a programului este asteptata in prima parte a lunii iunie. Daca vedem ca o sa fie emisa pana la jumatatea lui iunie, poate asteptam chiar aprobarea oficiala pentru lansare, ca sa nu mai facem cu derogare. Scrisoarea de conformitate este doar o asigurare informala din partea Comisiei ca regulamentele stabilite in PNDR nu se mai schimba sub nicio forma. In regulamentul european apare o singura posibilitate de lansare pana la aprobarea oficiala a programului, respectiv pe asumarea raspunderii statului membru. La sesiunile lansate in luna martie noi am avut asigurarea din partea Comisiei Europene pentru acele masuri de finantare, deoarece s-au inchis negocierile si nu a mai fost nimic de negociat, lucru pe care scrisoarea de conformitate il va certifica, insa pentru toate masurile de finantare. Comisia nu poate emite partial, pe anumite masuri, scrisori de conformitate, ci doar una singura pe tot programul, pe toate masurile", a explicat oficialul MADR.

Acesta a subliniat ca s-a decis amanarea deschiderii intregului program, stabilita initial pentru luna mai, deoarece exista misiuni de audit din partea CE pe zona proiectelor beneficiarilor publici, iar acest control ar impiedica concentrarea beneficiarilor fata de lansarea noilor masuri din program.

"In ultimele doua saptamani din luna mai avem niste misiuni de audit de la Comisie si de la Curtea Europeana de Audit pe zona proiectelor beneficiarilor publici. De aceea o sa mai dureze putin lansarea intregului program, pentru ca nu vreau ca beneficiarii sa fie mai mult concentrati pe audit decat pe lansarea noilor masuri. Stim ca procedurile pentru beneficiarii publici sunt mult mai complicate decat cele pentru beneficiarii privati", a adaugat George Turtoi.

Primele doua masuri de finantare pe noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv masura destinata tinerilor fermieri si investitiilor in ferme, insa deocamdata beneficiarii nu s-au inghesuit sa depuna proiecte.

Romania are alocata prin PNDR 2014 - 2020 o suma totala de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezinta fondurile europene atribuite tarii noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezinta contributia nationala. Noul program destinat dezvoltarii agriculturii cuprinde 15 masuri de finantare, iar cresterea productivitatii la nivel national si procesarea productiei nationale reprezinta cele doua obiective majore urmarite in noul PNDR.



Poti fi interesat si de