Scrumbia afumata de Dunare ar putea primi atestare europeana

Scrumbia afumata de Dunare ar putea primi atestare europeana


Scrumbia afumata de Dunare va fi primul produs din peste realizat in Delta Dunarii care va primi atestare europeana, demersurile pentru obtinerea recunoasterii denumirii de origine protejata, incepute anul trecut, urmand sa se incheie, cel mai probabil, anul acesta.

scrumbie2Scrumbia afumata de Dunare va fi primul produs din peste realizat in Delta Dunarii care va primi atestare europeana, demersurile pentru obtinerea recunoasterii denumirii de origine protejata, incepute anul trecut, urmand sa se incheie, cel mai probabil, anul acesta.
Procesul de atestare se deruleaza in conformitate cu prevederile Regulamentului european 1151/2012, iar acesta reprezinta o noutate inclusiv pentru angajatii Directiei pentru Agricultura din Tulcea.

Procesul de atestare este unul destul de dificil si o noutate si pentru noi. El implica o certificare a sistemului de management, realizarea unui caiet de sarcini si verificarea pe flux a acestuia, a declarat pentru AGERPRES Maria Mahu, consilier in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Tulcea.

Potrivit estimarilor DADR Tulcea, documentatia pentru atestarea europeana a Scrumbiei afumate de Dunare va fi inaintata Ministerului Agriculturii pana la sfarsitul lunii septembrie.

Dosarul pentru obtinerea recunoasterii denumirii de origine protejata pentru Scrumbia afumata de Dunare a fost depus la Bruxelles inca de anul trecut, directorul societatii tulcene care a initiat procedura, Daniel Buhai, sustinand ca produsul poate fi considerat unul 'reprezentativ'.

De altfel, aceasta societate comerciala este singura din judetul Tulcea care a atestat produse traditionale din peste conform legislatiei in domeniu, un numar de opt, acestea fiind comercializate sub brandul "Deltaica".



Poti fi interesat si de