AMRCR: Nu a existat nicio crestere artificiala a preturilor

AMRCR: Nu a existat nicio crestere artificiala a preturilor


Directorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Delia Nica, a afirmat miercuri ca nu a existat nicio crestere artificiala a preturilor la raft dupa anuntul privind reducerea TVA la alimente, argumentand ca orice majorare care ar putea sa apara este dictata doar de dinamica unei piete concurentiale.

magazin verdeDirectorul executiv al Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), Delia Nica, a afirmat miercuri ca nu a existat nicio crestere artificiala a preturilor la raft dupa anuntul privind reducerea TVA la alimente, argumentand ca orice majorare care ar putea sa apara este dictata doar de dinamica unei piete concurentiale.

"Nu am avut nicio comunicare de crestere artificiala a preturilor la raft. Este o campanie intretinuta artificial. Ganditi-va ca din 55.000 de articole care se regasesc la un hipermarket, circa 35.000 sunt produse alimentare. Daca vine un produs de la un furnizor cu un pret mai mare, evident ca exista cresteri de preturi, si se va regasi la raft, insa veti vedea si reduceri de preturi, de exemplu la legume si fructe, cand va aparea pe piata productia proprie. Toate acestea tin insa de dinamica unei piete concurentiale", a spus Delia Nica, prezenta la un eveniment organizat de Asociatia Romana a Carnii.

Aceasta a precizat ca speculatiile aparute in presa privind obligarea furnizorilor de a renegocia taxele nu sunt reale intrucat acest lucru nu se face telefonic ci in scris si reprezinta o dovada cu care ar putea sesiza Consiliul Concurentei.

"Dintre 1.000 - 1.500 de furnizori pe care ii are orice lant de magazine, probabil la 50 - 100 de furnizori le-a expirat contractul de comercializare a produselor cu noi, contracte in care sunt stabilite cantitatile, ritmul de livrare, cand ne dorim sa facem o promotie in acord cu ei, si bineinteles pretul, dar de aici si de a extrapola ca ii fortam pe furnizori, care sunt partenerii nostri, sub o forma sau alta, cred ca imediat s-ar sesiza Consiliul Concurentei. O astfel de negociere nu se intampla la telefon, ci se intampla pe e-mail sau printr-o scrisoare, sub orice forma scrisa. In secunda in care furnizorul se va adresa Consiliului Concurentei insotit de aceasta proba, lucrurile vor sta altfel", a explicat reprezentantul retailerilor.

In ceea ce priveste afisarea pretului vechi si a celui nou la raft, dupa reducerea TVA, o masura ceruta tot mai des de autoritati, Delia Nica considera ca este posibila din punct de vedere tehnic in unele lanturi de magazine, insa la cele de proximitate, din cauza spatiului "avem inca dubii, dar vom vedea".

La finele saptamanii trecute, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), Aurel Popescu, declara ca unele hipermarketuri incearca sa renegocieze taxele cu furnizorii pentru a suplini viitoarele reduceri de pret, ca urmare a aplicarii cotei reduse de TVA la alimente de la 1 iunie.

"Unele hipermarketuri incearca sa renegocieze taxele cu furnizorii, ceea ce e o smecherie aici si trebuie sa nu o acceptam. Adica ei se afiseaza ca reduc pretul la raft cu 12% sau cu cat o fi din TVA, iar in schimb cer taxe suplimentare si majorarea taxelor existente ca sa suplineasca aceasta diferenta. Deja avem doua semnale foarte importante si o sa sesizam Consiliul Concurentei si toate organele statului pentru ca nu este posibil sa faca asa ceva. Ne vom bate serios pe tema aceasta", spunea Aurel Popescu.

De asemenea, acesta mai afirmat ca exista si cateva semnale ca unele magazine incearca sa mareasca preturile, premergator reducerilor de TVA de la 1 iunie.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, face joi o vizita intr-unul din marile lanturi de magazine pentru a vedea cum se formeaza preturile si care este situatia la raft.



Poti fi interesat si de