Vineri incepe expozitia de la Milano dedicata alimentatiei

Vineri incepe expozitia de la Milano dedicata alimentatiei


Expozitia universala de la Milano isi deschide vineri portile ,iar autoritatile italiene spera sa profite de faptul ca tema expozitiei, alimentatia, se potriveste perfect cu motto-ul la dolce vita, transmite AFP.

milano2Expozitia universala de la Milano isi deschide vineri portile ,iar autoritatile italiene spera sa profite de faptul ca tema expozitiei, alimentatia, se potriveste perfect cu motto-ul la dolce vita, transmite AFP.

Incepand de vineri 1 mai si pana la data de 31 octombrie, publicul si expertii vor dezbate tema Hranirea Planetei. Energie pentru viata pe o suprafata de un milion de metri patrati. Expozitia, organizata la periferia orasului Milano, va gazdui aproximativ 80 de pavilioane cu o arhitectura mai mult sau mai putin excentrica: aproximativ 50 sunt pentru tarile individuale, noua cladiri denumite clusters dedicate unor produse precum cafeaua sau orezul si altele care gazduiesc companii sau organizatii din societatea civila.

Organizatorii spera sa atraga aproximativ 20 de milioane de vizitatori, in conditiile in care pretul unui bilet individual variaza intre 27 si 39 de euro, grupurile si familiile beneficiind de reduceri.

Aproximativ noua milioane de bilete au fost vandute deja iar autoritatile italiene mizeaza pe venituri de 10 miliarde de euro, dintre care cinci miliarde numai pentru sectorul turistic.

Aceasta expozitie universala nu va avea mare lucru in comun cu precedenta editie gazduita de Milano in 1906. Cu toate acestea, un secol si multe tehnologii mai tarziu, conceptul nu este inca depasit, estimeaza Davide Chiaroni, profesor la Universitatea Politehnica din Milano. Cred ca unul din aspectele interesante este tema aleasa, care nu se potriveste bine cu Internetul. Pentru a gusta, pentru a descoperi emotia hranei trebuie sa fi prezent fizic acolo. Acest lucru nu poate fi facut virtual, a declarat Davide Chiaroni.

Cu toate acestea, nasterea expozitiei universale de la Milano nu a fost una fara probleme. Acest santier de 2,5 miliarde de euro, construit in mod paradoxal pe terenuri agricole, a avut de suferit de pe urma numeroaselor scandaluri de coruptie care potrivit comisarului Expo, Giuseppe Sala i-au adus o lovitura teribila in termeni de imagine. Guvernul de la Roma s-a vazut obligat sa puna la punct o super-autoritate de lupta impotriva coruptiei, plasata sub conducerea unui judecator si, de asemenea, a cerut ajutorul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Logistica este una considerabila, cu 150 de restaurante in incinta expozitiei, care vor trebui sa gateasca un total de 27 de milioane de portii de mancare. Sunt prevazute zile in care numarul vizitatorilor ar urma sa atinga un maxim de 250.000 de persoane. Masurile de securitate vor fi similare cu cele de la aeroporturi cu garduri de protectie si camere de supraveghere.

Romania si-a anuntat oficial participarea la Expo Milano 2015 inca din anul 2011, fiind prima din Uniunea Europeana. Bugetul MAE pentru participarea Romaniei la Expo Milano 2015 este de circa 3,5 milioane euro.



Poti fi interesat si de