Posibila prelungire a termenului de rambursare a platilor prin PNDR

Posibila prelungire a termenului de rambursare a platilor prin PNDR


Comisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, a fost notificat, luni, de catre ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul Romaniei ca termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sa fie prelungit cu sase luni, dupa 31 decembrie 2015, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, remis AGERPRES.

pndr ctinComisarul european pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, Phil Hogan, a fost notificat, luni, de catre ministrul roman al Agriculturii, Daniel Constantin, cu privire la interesul Romaniei ca termenul de rambursare a platilor in cazul proiectelor derulate cu fonduri europene prin PNDR 2007-2013 sa fie prelungit cu sase luni, dupa 31 decembrie 2015, se arata intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, remis AGERPRES.

Initiativa avut loc in timpul unei intrevederi pe care Daniel Constantin a avut-o cu oficialul european programata in marja reuniunii Consiliului Agricultura si Pescuit din Luxemburg. Conform ministerului de resort, posibilitatea de a prelungi cu sase luni termenul de rambursare ar permite Romaniei sa ajunga la un procentaj cat mai bun de absorbtie al fondurilor europene.

Reamintim ca proiectele de investitii realizate prin intermediul fondurilor europene alocate agriculturii romanesti in exercitiul financiar 2007-2013 mai pot fi implementate pana la finele acestui an, dupa regula n+2, precizeaza MADR.

In cadrul intalnirii dintre cei doi oficiali s-au mai adus in discutie identificarea de solutii pentru imbunatatirea gradului de absorbtie, precum si posibilitatea ca banii de la anumite axe de finantare care nu au fost accesati sa fie realocati catre alte axe ale Programului.

Potrivit datelor Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale, platile totale efectuate pana in prezent din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007 - 2013 au depasit 7,4 miliarde de euro pentru proiecte de investitii si pentru decontarea platilor directe catre fermieri, iar Romania a ajuns la un gradul de absorbtie al fondurilor europene acordate pentru agricultura si dezvoltare rurala de peste 83%.

Valoarea totala a PNDR 2007-2013 a fost de 9,32 miliarde de euro, din care 6,14 miliarde de euro au fost alocate pentru proiecte de investitii prin 12 masuri si trei scheme de stat, iar 3,18 miliarde de euro pentru plati directe prin patru masuri.



Poti fi interesat si de