Romania trece pe locul 14 in UE cu TVA 9% la alimente

Romania trece pe locul 14 in UE cu TVA 9% la alimente


In prezent, cu o cota TVA la alimente de 24%, Romnia ocupa locul doi printre statele membre ale Uniunii Europene, dupa Danemarca, ?ara cunoscuta pentru nivelul ridicat al fiscalita?ii, ce aplica o cota TVA la alimente de 25%. Dupa reducerea acestei taxe la 9%, incepand cu 1 iunie 2015, tara noastra trece pe locul 14 la acest capitol.

steag carnexpoIn prezent, cu o cota TVA la alimente de 24%, Romnia ocupa locul doi printre statele membre ale Uniunii Europene, dupa Danemarca, ?ara cunoscuta pentru nivelul ridicat al fiscalita?ii, ce aplica o cota TVA la alimente de 25%. Dupa reducerea acestei taxe la 9%, incepand cu 1 iunie 2015, tara noastra trece pe locul 14 la acest capitol.

Procentual, la nivelul Uniunii Europene, 66% din numarul statelor membre practica o cota redusa de TVA la alimente comparativ cu nivelul standard, 26% practica nivelul standard, iar 8% au cota zero de TVA la alimente. Aplicarea masurii de reducere la 9% TVA, trimite Romnia la jumatatea a clasamentului taxarii pentru alimente, pe locul 14 ntre statele Uniunii Europene. Situatia cotei TVA la alimentele de baza in UE este in acest moment de 25% in Danemarca, 24% in Romania, 21% in Letonia si Lituania, 20% in Bulgaria, Estonia si Slovacia, 18% in Ungaria, 15 % in Cehia, 14 % in Finlanda, 13 % in Grecia, 12% in Suedia, 10% in Austria, 9,5% in Slovenia, 7% in Germania, 6% in Belgia, Olanda si Portugalia, 5,5 % in Franta, 5% in Croatia, Cipru si Polonia, 4% in Spania si Italia, 3% in Luxemburg si 0% in Irlanda, Malta si Marea Britanie.

In cadrul sedintei de Guvern care a avut loc marti, 7 aprilie 2015, a fost aprobata reducerea anticipata a taxei pe valoare adaugata (TVA) la 9% pentru toate alimentele, bauturile nealcoolice ?i serviciile de alimenta?ie publica, incepand cu data de 1 iunie 2015.Pe fiecare sector al agriculturii si industriei alimentare, patronatele vor desemna in perioada urmatoare cte un reprezentant, care sa participe la discutiile care vor avea loc n cadrul grupului de lucru, de la nivelul Ministerului Finantelor Publice, si n urma carora vor fi elaborate normele de aplicare a ordonantei privind reducerea TVA la alimente.

MADR a organizat miercuri 8 aprilie 2015 o prima intalnire cu reprezentantii patronatelor din sectorul agroalimentar si reprezentantii marilor retele comerciale din Romania, ocazie cu care s-a stabilit modul n care autoritatile, pe de o parte, si patronatele de profil, pe de alta parte, pot colabora n vederea implementarii acestei masuri. Scaderea taxei pe valoarea adaugata este un semnal binevenit si va contribui la reducerea preturilor si, implicit, la cresterea consumului si a ncasarilor la buget. nsa, ordonanta reprezinta un prim pas si va fi mult de munca pentru a o pune n practica. Din acest motiv, am dorit sa discutam cu patronatele, pentru a gasi cea mai buna varianta astfel nct sa implementam corect aceasta masura benefica. Cu sprijinul patronatelor, vom lucra la identificarea codurilor tarifare, iar, n perioada imediat urmatoare, sa definim normele de aplicare, sa ne asiguram ca reducerea se aplica pe toata filiera de produs, astfel nct sa obtinem rezultatele scontate si sa putem reduce TVA la celelalte produse la 20%, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.



Poti fi interesat si de