Angrosist olandez, condamnat la inchisoare in scandalul carnii de cal

Angrosist olandez, condamnat la inchisoare in scandalul carnii de cal


Un angrosist olandez, care a vandut carne de cal etichetata drept carne de vita, procedeu care a provocat in anul 2013 un imens scandal in Europa, a fost condamnat de un tribunal din tara sa la doi ani si jumatate de inchisoare, transmite AFP.

vitabUn angrosist olandez, care a vandut carne de cal etichetata drept carne de vita, procedeu care a provocat in anul 2013 un imens scandal in Europa, a fost condamnat de un tribunal din tara sa la doi ani si jumatate de inchisoare, transmite AFP.
Potrivit hotararii judecatoresti, in calitatea de director a doua societati comerciale, angrosistul Willy Selten, in varsta de 45 de ani, a falsificat facturi, etichete si declaratii scrise si a folosit de asemenea documente false pentru a comercializa carnea.

Firmele conduse de el au cumparat si prelucrat in anii 2011 si 2012 cel putin 336.000 de kilograme de carne de cal - aceasta fiind mai ieftina decat cea de vita - si amestecate cu grasime de vita produsele au fost comercializate mai departe drept carne de vita, precizeaza instanta.

Scandalul carnii de cal a izbucnit la inceputul anului 2013 in Irlanda si Marea Britanie, unde la mai multe supermarketuri a fost descoperit ADN de cal in hamburgherii etichetati ca fiind cu carne de vita.

La inceput s-a afirmat ca au existat companii romanesti care ar fi exportat in UE carne de cal etichetata drept carne de vita, acuzatie ce s-a dovedit apoi a fi nefondata. In urma verificarilor efectuate ulterior de autoritatile sanitar-veterinare ale statelor din UE, s-a gasit carne de cal in 5% din esantioanele de produse ce ar fi trebuit sa contina exclusiv carne de vita, in scandal fiind implicate societati comerciale din mai multe tari.



Poti fi interesat si de