Vaccinarea contra bolii limbii albastre va incepe in toamna

Vaccinarea contra bolii limbii albastre va incepe in toamna


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat joi ca, pana cel tarziu in toamna, autoritatile responsabile vor incepe vaccinarea ovinelor si bovinelor contra "bolii limbii albastre", estimandu-se ca in doi - trei ani aceasta maladie va fi eliminata.

oiMinistrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat joi ca, pana cel tarziu in toamna, autoritatile responsabile vor incepe vaccinarea ovinelor si bovinelor contra "bolii limbii albastre", estimandu-se ca in doi - trei ani aceasta maladie va fi eliminata.

"Exista din august, anul trecut, in Romania, boala limbii albastre, care a afectat crescatorii de ovine si de bovine. Dincolo de pierderile care se inregistreaza, si acestea nu sunt foarte mari - aici ma refer si la mortalitati si la scaderi de productii -, exista o mare problema vizavi de aceste exporturi pe pietele terte sau pe alte piete decat piata UE. Si aceasta a fost o solicitare fundamentata a crescatorilor de a se implica mai mult Autoritatea Nationala SanitarVeterinara, Ministerul Agriculturii si institutiile din Romania pentru a deschide piete in tarile arabe, chiar daca exista aceasta problema 'limba albastra'. Am asigurat ca facem toate eforturile -, alaturi de mine in discutie a fost si presedintele ANSVSA, care si-a manifestat disponibilitatea la dialog -, astfel incat sa putem sa convingem ca nu exista niciun fel de pericol de consum vizavi de aceasta problema, astfel incat sa nu mai existe restrictii la export", a declarat ministrul Agriculturii, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria, la finalul discutiilor purtate cu reprezentantii crescatorilor de animale care au protestat in fata sediului Guvernului. Daniel Constantin a adaugat ca practica europeana arata ca va trebui sa fie introdusa vaccinarea la nivel national.

"In acest scop Comisia Europeana deja a alocat Romaniei 10 milioane de euro. Autoritatea Nationala SanitarVeterinara are demersuri la Ministerul de Finante si promisiuni ca vom avea si de la bugetul de stat o suma asemanatoare, astfel incat, cel tarziu, in toamna anului 2015, sa incepem vaccinarea, cum se spune, in covor, la nivel national, si intr-un timp de doi sau trei ani sa putem sa eliminam aceasta boala", a mai spus ministrul Agriculturii.



Poti fi interesat si de