Actiuni de control in perioada Sarbatorilor Pascale

Actiuni de control in perioada Sarbatorilor Pascale


Inspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor vor intensifica actiunile de control la unitatile care proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala animala si non-animala, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, potrivit unui comunicat al ANSVSA.

oaieInspectorii sanitari veterinari si pentru siguranta alimentelor vor intensifica actiunile de control la unitatile care proceseaza, depoziteaza, transporta si comercializeaza produse alimentare de origine animala animala si non-animala, in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, potrivit unui comunicat al ANSVSA.
In ceea ce priveste conditiile pentru sacrificarea mieilor sau iezilor, ANSVSA precizeaza ca legislatia actuala prevede ca sacrificarea mieilor sau iezilor, cu exceptia celor sacrificati pentru consum in gospodarie, sa se poata realiza numai in abatoarele autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea ovinelor sau caprinelor, care dispun de echipamente si facilitati speciale pentru sacrificarea acestor animale, cu respectarea bunastarii animalelor, sau in centre de taiere temporare care vor fi autorizate sa functioneze pe o perioada determinata, sub controlul medicului veterinar repartizat.

Carnea si organele de miel sunt admise pentru consumul public numai daca sunt insotite de un certificat de sanatate publica veterinara eliberat de abatorul unde au fost sacrificate animalele si poarta marca de sanatate. Carnea de miel sau ied - care provine din unitati autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare va fi marcata cu o marca de sanatate de forma ovala cu dimensiunile de 6,5/4,5 cm, avnd inscriptionate urmatoarele: in partea superioara 'ROMNIA' cu majuscule sau codul ISO al tarii 'RO', in centru numarul de autorizare acordat de ANSVSA, in partea inferioara abrevierea: CE cu majuscule.

Carnea de miel sau ied - care provine din marcarea carnii de miel rezultate in urma sacrificarilor in spatiile amenajate temporar se realizeaza cu o marca de sanatate de forma rotunda cu diametrul de 3,5 cm, in interiorul careia este inscris indicativul judetului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeteana.

Spatiile temporare pentru sacrificarea mieilor isi vor desfasura activitatea pe o perioada determinata, respectiv 30 martie - 12 aprilie. Autoritatile locale (Consilii Locale, Primarii) care vor sa organizeze, in localitatile pe care le conduc, centre pentru sacrificarea mieilor, trebuie sa se adreseze Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene.



Poti fi interesat si de