Gripa aviara a ajuns la Tulcea


Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea a fost anuntata, de catre Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, in data de 25 martie, despre prezenta unor pelicani morti morti pe insula Ceaplace, aflata in lacul Sinoe, a anuntat ANSVSA.

deltabDirectia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea a fost anuntata, de catre Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare Delta Dunarii, in data de 25 martie, despre prezenta unor pelicani morti morti pe insula Ceaplace, aflata in lacul Sinoe, a anuntat ANSVSA.
Inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat imediat in zona respectiva si au recoltat, pentru examene de laborator, sase cadavre de pelicani creti. In colonia de pelicani nu au fost observate pasari bolnave, insa s-a constatat existenta unui numar de 64 cadavre de pelicani creti. Desi in zona mai existau si alte specii de pasari, nu s-au mai identificat si alte cadavre de pasari, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Pelicanii creti sunt o specie de pasari salbatice migratoare, care in aceasta perioada a anului zboara dinspre continentul african in Delta Dunarii, pentru a cuibarii.Cele sase cadavre prelevate au fost examinate, in data de 26 martie, in cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul DSVSA Tulcea. Aici au fost realizate examene necropsice, insamantari bacteriologice si investigatii de biologie moleculara.

In urma investigatiilor de laborator, toate probele au prezentat rezultat pozitiv pentru virusul gripei aviare.Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare si serotipizare la Institutul National de Diagnostic pentru Sanatate Animala, care este Laboratorul National de Referinta pentru gripa aviara.

Ca urmare, ANSVSA a dispus in teritoriu, prin Nota de Serviciu aplicarea masurilor privind controlul gripei aviare, de intensificare a supravegherii pasarilor salbatice din zona Deltei Dunarii, stabilirea zonei de protectie (3km) si a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, care, in acest caz, nu includ nicio zona locuita.De asemenea, va fi intensificata si colaborarea, in acest sens, cu autoritatile locale, cu Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltarea Delta Dunarii, Administratia Rezervatiei Biosfera Delta Dunarii, Asociatia Ornitologica Romana, dar si cu Asociatia Vanatorilor si Pescarilor din Romania.

Chiar daca boala a fost depistata intr-o zona izolata, mlastinoasa, aflata la limita dintre judetele Tulcea si Constanta, evolutia situatiei este permanent monitorizata de serviciile veterinare, pentru a impiedica raspandirea bolii catre efectivele de pasari domestice.Mentionam ca boala este prezenta si in Bulgaria, serviciile veterinare din tara vecina notificand confirmarea bolii, pentru prima oara in acest an, tot la exemplare de pelicani creti dintr-o rezervatie naturala, in data de 28 ianuarie.

ANSVSA face apel catre populatie de a informa, in cel mai scurt timp, medicul veterinar, despre orice caz de imbolnavire sau deces, inregistrat la animalele din gospodarie.ANSVSA a implementat, incepand cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare. In cadrul acestui program, ANSVSA realizeaza o inspectie permanenta, prin examen de laborator pe probe de sange, tampoane traheale si tampoane cloacale la pasarile de exploatatiile aflate in localitatile din judete cu risc crescut de contaminare trans-frontaliera si a pasarilor din import, aflate in perioada de carantina.

Acest program prevede, ca obiectiv special, supravegherea pasarilor migratoare din Delta Dunarii si efectuarea in cadrul IDSA Laboratorul National de Referinta pentru gripa aviara a izolarilor virusului influentei aviare, pe probe de tampoane cloacale si organe, prelevate de la pasarile salbatice moarte sau vanate.



Poti fi interesat si de